Разследват след земетресението в Италия
Разследват след земетресението в Италия / БГНЕС

Някои от сградите, разрушени от земетресението в Централна Италия в понеделник, не са били изградени според нормите за строителство в земетръсни зони. Това сочат първоначалните данни от разследването във връзка с бедствието, публикувани от италианския вестник "Кориере дела сера".

 

"Ненормално ниско количество желязо" е било открито например в носещите структури на студентското общежитие, рухнало като къщичка от карти. Осем души бяха погребани под останките му, посочва вестникът. Според всекидневника, същият производствен дефект бил установен и в конструкцията на частично разрушена болница. Полицията разследва и пропуските на властите в сеизмичната зона.

 

Според "Кориере дела сера" италианският строителен контрол още преди години предупредил властите, че много сгради в района са опасни, обаче нищо не било направено за укрепването им. Тази седмица президентът Джорджо Наполитано призова Италия "да се обърнем към съвестта си". Той разкритикува неспазването на нормите за строителство, устойчиво на земетресения, в рискови зони и закъснялото прилагане на законодателството.

 

По-строго законодателство в тази сфера бе въведено през 2005 г., след като земетръс в Централна Италия отне живота на 30 души, от които 27 деца. Кабинетът на Романо Проди обаче отсрочи влизането му в сила, а миналата есен правителството на Берлускони го отложи до юни 2010 г. По последни данни, точният брой на жертвите от земетресението в Л’Акуила е 293 души. Ранени са 1170, 179 от които са в тежко състояние.