Янукович: Резултатите от изборите в Украйна ми дават право да управлявам
Янукович: Резултатите от изборите в Украйна ми дават право да управлявам / снимка: BGNES

Украинският премиер Виктор Янукович заяви, че резултатите от вчерашните предсрочни парламентарни избори му дават право да управлява, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Трябва да обявим твърдо, че сме готови да защитим резултатите от изборите и няма да позволим "пренаписване на изборните резултати", отбеляза на руски език Янукович пред свои привърженици. Той изрази увереност, че ще формира правителство на националното единство.

Изявлението на проруския премиер дойде след като прозападният президент Виктор Юшченко нареди на правоохранителните органи да разследват защо се е забавило

преброяването на подадените бюлетини в южните и източните области, където Партията на регионите на Янукович има силна подкрепа. Юшченко предприе тази мярка, след като формацията на министър-председателя изпревари прозападния Блок на Юлия Тимошенко.

Президентът предупреди, че онези, които са извършили изборни фалшификации, ще бъдат наказани.

При обработени над 83 на сто от протоколите на избирателните секции, Партията на регионите получава около 33 процента, комунистическите й съюзници - 5,27 на сто, а Социалистическата партия - 3,06 процента, предаде ИТАР-ТАСС.

Блокът на Юлия Тимошенко изостава с над един процент от Партията на регионите, а пропрезидентският блок "Наша Украйна-Народна самоотбрана" има 14,8 на сто.

Трипроцентовата бариера преодоляват още блокът на бившия председател на парламента Володимир Литвин с 4,01 на сто.

При тези резултати формациите на Тимошенко и Юшченко печелят общо 229 места в 450-членния парламент. Партията на регионите остава със 161, а възможните й коалиционни партньори - комунистите и социалистите - ще имат общо 41.

Центристкият блок на Литвин печели 19 места, а поведението му е трудно за прогнозиране. Според повечето наблюдатели водещите партии в парламента ще се борят за съюз с тази формация.

Ройтерс отбелязва, че близките резултати предвещават дълги преговори за формиране на коалиционно правителство.

На площад "Независимост" В центъра на Киев днес следобед се събраха за митинг около 5000 привърженици на Партията на регионите, предаде ИТАР-ТАСС.