Първите международни наблюдатели пристигнаха в Сирия
Първите международни наблюдатели пристигнаха в Сирия / снимка: Reuters, архив

Първите международни наблюдатели, които ще следят за спазването на споразумението за прекратяване на огъня в Сирия, пристигнаха снощи в страната, предаде АФП, като се позова на говорителя на ООН Кийран Дуайър. Това стана на фона на съобщенията за нови жертви на насилието вчера.

Първата група международни наблюдатели вече са в столицата Дамаск и ще започнат работа от утре, потвърди очевидец, цитиран от Ройтерс. Те са общо шест души, съобщи по-рано говорителят на пратеника на ООН и Арабската лига за страната Кофи Анан Ахмад Фаузи. Числеността на екипа ще бъде увеличена през идните дни до 25-30 души от региона и от други държави. Впоследствие броят на наблюдателите може да достигне 250 или дори повече.

Режимът на сирийския президент Башар ал Асад прие благосклонно разполагането на международни наблюдатели в страната, предаде АФП, като се позова на държавната информационна агенция САНА.

„Сирия одобри разполагането на наблюдателите, тъй като няма нищо за криене и се надява тези наблюдатели да предадат истинската картина на това, което се случва на място”, заяви САНА в първа официална сирийска реакция на приетата в събота от Съвета за сигурност на ООН резолюция, даваща зелена светлина за изпращането на мисията.

Текстът, който бе одобрен с единодушие, разрешава разполагането на до 30 наблюдатели в Сирия. По-рано вчера сирийският режим предупреди, че не може да гарантира сигурността на наблюдателите, освен ако не следи всяка тяхна стъпка.

Споразумението за прекратяване на огъня в Сирия влезе в сила в четвъртък сутринта в съответствие с мирния план на Кофи Анан. Според преобладаващата оценка то се спазва в общи линии засега, но остава твърде крехко, допълва БТА.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че е силно разтревожен от ситуацията в Сирия. Това стана на фона на новото подлагане на обстрел на бунтовния централен град Хомс. Безпокойствата бяха подсилени от предупреждението на сирийския режим, че ще спре терористичните групи да извършват престъпления в страната.  

Повече от 11 100 души са били убити през последните 13 месеца на размирици в Сирия, съобщи групата за мониторинг на ООН, която вчера пристигна в Дамаск. Около 55 души са били убити, след като дългоочакваното прекратяване на огъня в Сирия влезе в сила в съответствие с плана на международния пратеник Кофи Анан. Броят на цивилните жертви е точно 11 117. Животът си са загубили още 3 145 военни. Между които 600 бунтовнически бойци, съобщиха от Сирийската обсерватория за правата на човека, цитирани от БГНЕС.

Откакто прекратяването на огъня влезе в сила 12 април, жертвите са значително по-малко от предишните месеци, когато жертвите всекидневно бяха по няколко десетки, отбеляза още правозащитната организация. Макар боевете да не са така интензивни, сирийската армия не е изтеглила танковете си от градовете, както предвижда планът на пратеника на ООН Кофи Анан.