Путин забрани временно авиопревоза на руснаци до Египет
Путин забрани временно авиопревоза на руснаци до Египет / снимка: БГНЕС, архив

Руският президент Владимир Путин подписал указ за временна забрана на авиопревозите на руски граждани до Египет, съобщи ТАСС, позовавайки се на официален правен интернет портал.

Путин нареди на правителството да вземе мерки за връщането от Египет на руските граждани, като и на багажа им. Той разпореди на външното министерство да съгласува с египетските власти въпросите за сигурността на руските граждани и връщането им в Русия, пише БТА.

В указа президентът препоръча на туроператорите и туристическите агенции да не предлагат на руски граждани пътувания до Египет.

Миналата събота самолет с руски туристи се разби на 24 минута след като излетя от египетския курорт Шарм ел-Шейх към Екатеринбург.

Лидери на ИД се хвалели, че са свалили руския самолет над Египет

Ислямска държава се похвали, че самолетът е бил свален от джихадисти. Лансирането на подобна версия бе определено тогава за прибързано и дори за измислица.

Анализът на черните кутии на разбилия се самолет подкрепя хипотезата за атентат

Впоследствие на база мнението на експерти и разчитането на записите от черните кутии на самолета версията за атентат бе подкрепена.

Разследващите катастрофата в Египет са почти сигурни, че имало експлозия на бомба

Източник от комисията, разследващата катастрофата, сподели пред Ройтерс, че от там са на 90 процента сигурни, че от записите става ясно, че е имало експлозия на бомба. Шефът на комисията обаче настоя да не се вярва на анонимни източници, цитирани в медиите, а да се следят единствено официалните изявления на разследващите.