Разследващите катастрофата в Египет са почти сигурни, че имало експлозия на бомба
Разследващите катастрофата в Египет са почти сигурни, че имало експлозия на бомба / снимка: БГНЕС, архив

Разследващите катастрофата с руския самолет в Египет "са 90 процента сигурни", че  шумът, регистриран в последната секунда на записа от пилотската кабина, е експлозия, причинена от бомба, заяви за Ройтерс член на разследващия екип.

Анализът на черните кутии на разбилия се самолет подкрепя хипотезата за атентат

"Индикациите и досегашните анализи на звука, записан в черната кутия, показват, че става въпрос за бомба. Деветдесет процента сигурни сме, че е било бомба", каза член на египетския разследващ екип, пожелал да запази анонимност.

Запитан за останалите 10 процента, източникът каза: "Не мога да обсъждам това сега".

Лидери на ИД се хвалели, че са свалили руския самолет над Египет

Екстремисти от групировката "Ислямска държава", биещи се срещу силите за сигурност на египетския Синайски полуостров, заявиха, че са свалили самолета "Еърбъс А321", който се разби 23 минути след излитането си от курорта Шарм ел Шейх за Санкт Петербург преди седмица. Загинаха всичките 224 души на борда.

Египетските власти казват, че проучват всички възможни сценарии за причините за трагедията, но предупредиха да не се правят прибързани заключения.

По-късно шефът на комисията, разследваща катастрофата, Айман ал Мукадам заяви, че всички публикувани в медиите доклади, позоваващи се на анонимни източници от следствието по катастрофата с руския пътнически самолет, са неверни и не са подготвени от комисията за разследване на причините й, предаде БТА, като се позова на ТАСС.

Според египетския чиновник официалното комюнике от следствието е публикувано в събота вечерта. "То е подписано от всички акредитирани членове на комисията, представящи петте участващи в разследването страни - Египет, Русия, Франция, Германия и Ирландия. В тази връзка се обръщам към всички медии с призив да се придържат към проверените и официални данни, които се публикуват само от комисията", подчерта Мукадам.

 

Източник: БТА