Руският президент Владимир Путин заяви, че руският военен самолет, който се разби близо до границата с Украйна, е бил свален от украинските военновъздушни сили нарочно или по погрешка, предаде Ройтерс.

Москва обвинява Киев, че е свалил самолета Ил-76 в Белгородска област, в резултат на което загинаха 74 души на борда, включително 65 пленени украински войници, които е било планирано да бъдат разменени за руски военнопленници.

Украйна не потвърди и не отхвърли дали е свалила самолета и оспорва твърденията на Москва за случилото се и кой е бил на борда на самолета.

Въздушният удар с две ракети по руския военен самолет Ил-76, превозващ украински военнопленници, е бил нанесен от противовъздушната отбрана на Украйна, тъй като "приятелски огън" на руските военни е бил невъзможен заради техническите особености на системата "свой-чужд", каза на среща със студенти Путин, цитиран от ТАСС. Руският президент нарече удара по самолета престъпление от страна на Киев.

Резултатите от разследването на сваления от въоръжените сили на Украйна самолет Ил-76 ще бъдат оповестени след 2-3 дни, каза Путин. Тогава ще стане ясно, че системи на противовъздушната отбрана американско или френско производство са обстрелвали руския самолет, добави руският президент.

Путин каза също, че е наредил на Следствения комитет на Русия да оповести в максимална степен всички детайли около катастрофата с руския самолет Ил-76, допълва ТАСС.
Светослав Танчев/БТА