Путин призова за специален съд за газовата криза
Путин призова за специален съд за газовата криза / БГНЕС

Страните от Европейския съюз, които бяха ощетени от спирането на доставките на руски газ през Украйна, трябва да поискат създаването на специален съд, поиска премиерът на Руската федерация Владимир Путин след разговор с чешкия си колега Мирек Тополанек, чиято страна е ротационен председател на ЕС, съобщи ИТАР-ТАСС.

Путин напомни, че Украйна е подписала и ратифицирала Европейската енергийна харта, съгласно която ощетените от кризата европейски страни имат право да поискат създаването на специален съд. "Препоръчвам им да се възползват от това право. Странно е, че това все още не е направено", каза Владимир Путин.

Вътрешнополитическата борба в Украйна е станала главната причина за проблемите с транзита на руски газ през украинска територия, заяви Путин. "Разбира се, това е икономически спор, но ние станахме заложници на вътрешнополитические проблеми в Украйна" заяви Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Вътре в самата Украйна тече остра политическа борба, която според мен се изражда в борба на кланове. Всичко това се изразява в стремеж да се доберат до финансови източници в навечерието на изборите на различни равнища и е свързано с желанието да се получи определен доход", обясни Путин.

Не бива да се забравя, напомни той, че цената, на която украинските партньори на Русия купуват руския газ, е много по-ниска, отколкото тази, на която после се препродава на територията на самата Украйна. Освен това всяка година украинските партньори се борят за правата за реекспорт на руски газ в Европа, а това определено няма никакво отношение към интересите на украинските потребители и украинския народ, подчерта премиерът и експрезидент на Русия.
Според него подобна ситуация говори за това, че конкретни физически лица и юридически структури се борят за възможност евтино да купуват газ от Русия и после скъпо да го препродават на европейските потребители. Това няма нищо общо с политическите проблеми между Русия и Украйна, подчерта той. Такива винаги има между съседи, но ние винаги се ръководим от това, че имаме специални исторически отношения с украинския народ, заяви Путин.

Нашите действия не целят да влошат обстановката в Украйна, а напротив, за я подобрят и да избавят украинския народ от всякакви видове мошеници, а икономиката да стане прозрачна и ефективна в пазарния смисъл, каза Путин. Той добави, че дори с Беларус, с която Русия има специални съюзнически отношения, е подписан договор, предвиждащ постепенен преход към европейско ценообразуване в доставките на газ, и че всяка година се предприемат стъпки в тази насока. Путин отбеляза, че при доставките на газ за Беларус митото е по-малко с 30 процента, но това се обяснява със специалните междудържавни отношения между Минск и Москва. Според Путин Русия изгражда пазарни отношения с всички страни, включително с бившите съветски републики, които сега са членове на ЕС. При нас икономическите отношения не са напълнени с политическо съдържание, заяви той.

Русия разчита, че чешкото председателство на ЕС ще съдейства за строителството на Северноевропейския газопровод и на Южния поток по дъното на Черно море, заяви Путин. Според него сегашната криза потвърждава, че е нужна действителна диверсификация на пътищата за доставка. Путин благодари на чешкия премиер Тополанек за усилията му за уреждане на кризата. Той и изрази възхищението си от политическите му способности, понеже е успял да събере на една маса президента и премиера на Украйна. "Ако успее да събере на една маса и още някои други представители  на политическия елит, това ще бъде проява във висша степен на способности в най-високия и пряк смисъл на думата", заключи Путин.