Путин е предложен за Нобелова награда за мир
Путин е предложен за Нобелова награда за мир / netinfo

Руският президент Владимир Путин бе предложен за Нобелова награда за мир за 2008 година. Кандидатурата му бе издигната от създадения миналата година в Цюрих Център за изследване на алтернативната енергия, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Високо ценим инициативата на Владимир Путин за гарантиране на енергийна безопасност в света, за създаване на справедлив и стабилен пазар на енергоносители и търсене на нови ефективни източници на енергия", заяви ръководителката на центъра. Според сътрудниците на центъра руският държавен глава безспорно е заслужил престижната международна награда като инициатор на създаването на руска корпорация за нанотехнологии.

"Идеята на Путин представлява далновиден план за намиране на ефективна форма на алтернативна енергия. Усилията му за откриване на ефективен заместител на петрола са в полза на цялото човечество и са принос за установяването на световен мир", се казва в комюнике на центъра.

Инициативата за създаване на държавна корпорация за нанотехнологии бе представена в послание на руското президентство до Федералното събрание през 2006 година. Законът за учредяването й бе внесен в Държавната дума от партия "Единна Русия" и приет през септември същата година. Общата сума за финансиране на изследванията в областта на нанотехнологиите се очаква да възлиза на около 180 милиарда рубли.

Лауреати на Нобелова награда за мир досега са били двама руснаци - борецът за човешки права Андрей Сахаров и президентът на СССР Михаил Горбачов. Тази година призът бе поделен между бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор и Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени.