Владимир Путин
Владимир Путин / БТА
Президентът на Русия Владимир Путин заяви днес, че 95% от стратегическите ядрени сили на страната са модернизирани и съобщи, че въздушно-космическите ѝ сили са приели наскоро на въоръжение четири нови свръхзвукови бомбардировача, способни да доставят ядрено оръжие, съобщи Ройтерс. 

Путин направи коментара като част от официално заявление, съвпадащо с чествания ежегодно в Русия Ден на защитниците на отечеството, посветен на армията, ден след като летя с модернизиран стратегически бомбардировач Ту-160М. 

Руският лидер похвали войниците, биещи в Украйна, наричайки ги герои, борещи се за „истината и справедливостта“. 

Путин приветства „истинските герои на народа“, които се бият в Украйна (ВИДЕО)

Същевременно той посвети голяма част от речта си на постиженията на военно-промишления комплекс на Русия. В посланието си той заяви, че руската ядрена триада – стратегическите способности по въздух, море и въздух – са актуални, постоянно модернизирани и в добро състояние. 

Путин демонстративно летя на бомбардировач, който може да носи ядрени оръжия (СНИМКИ)

„Включвайки реалния си боен опит, ние ще продължим да засилваме въоръжените си сили по всякакъв начин, включително с настоящите усилия за преоборудване и модернизиране“, заяви Путин. Той добави, че „днес делът на съвременните оръжия и оборудване в стратегическите ядрени сили е достигнал 95 на сто, докато морският компонент на ядрената триада е вече почти 100%“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков/БТА