Пускат европейските стюардеси и журналисти от Чад
Пускат европейските стюардеси и журналисти от Чад / netinfo
Чадски съдия нареди да бъдат освободени четири испански стюардеси и трима френски журналисти, задържани във връзка с опита за извеждане на деца за Франция от асоциация "Убежището на Зое". Това съобщи за Франс прес адвокатът на журналистите Жан-Бернар Падаре.

По-рано източник от Нджамена съобщи, че Саркози ще отведе със себе си четирите испански стюардеси и тримата френски журналисти, задържани в Чад във връзка с опита на асоциация "Убежището на Зое" (буквално - "Зоевият ковчег" - бел. р.) да изведе над 100 деца за осиновяване, представяйки ги за сираци от размирната суданска област Дарфур.

Както при случая с българските медицински сестри, Никола Саркози замина за Чад, за да поеме в свои ръце инициативата и в случая с "Убежището на Зое", коментира АФП. Той разговаря с чадския си колега Идрис Деби за освобождаването на 17-те европейци в Чад.

Саркози разговаря по телефона вчера следобед с испанския премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро, за да го предупреди за пътуването си до Чад.

Самолетът, с който френският президент Никола Саркози отведе от Чад четирите испански стюардеси и трима френски журналисти, ще се отбие до Мадрид, за да остави стюардесите. Това съобщи Франс прес, позовавайки се на френското президентство.

Военният самолет Еърбъс А-319, с който се връщат от Чад френският държавен глава и седмината освободени европейци, задържани във връзка с аферата "Убежището на Зое", ще кацне на военното летище Торехон край Мадрид около 22 часа българско време.

Източникът от Елисейския дворец посочи, че стюардесите ще бъдат посрещнати от испанския премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро.

По-рано днес испанският министър на външните работи Мигел Анхел Моратинос съобщи, че стюардесите ще бъдат откарани до Париж, откъдето ще бъдат взети с испански правителствен самолет.