Протестите в Будапеща не блокираха работата на държавните учреждения
Протестите в Будапеща не блокираха работата на държавните учреждения / снимка: BGNES

Организаторите на състоялите се вчера в Будапеща антиправителствени протести не успяха да блокират работата на държавните учреждения, съобщи ИТАР-ТАСС. Над 4000 души се бяха събрали пред сградата на парламента, за да отбележат с протестен митинг първата годишнина от излъчването на запис, в който премиерът Ференц Дюрчани призна, че е излъгал за състоянието на икономиката, за да спечели изборите от 2006 година.

Към 23.00 часа местно време, когато акцията официално трябваше да приключи, на площада бяха останали към хиляда души.

Организаторите на протеста бяха разочаровани от резултатите. Радикалният план за блокада на важни пътища и държавни учреждения, за да бъде принудено правителството да подаде оставка, се провали поради слабата активност на участниците в демонстрацията, заявил един от организаторите на митинга, лидерът на Форума за смяна на режима, Карой Фабер.

До сериозни сблъсъци между демонстранти и полицията не се стигна, макар че няколко десетки участници се опитаха да хвърлят кал по депутатите от управляващата коалиция, когато те излизаха от сградата на парламента.

Преди година близо 200 хиляди души се бяха събрали пред парламента в Будапеща с искане за оставката на премиера Дюрчани, припомня Франс прес.