Проф. Чуков: Сватбеният атентат в Турция е акт на мъст от ИД за загубите, които търпи
Проф. Чуков: Сватбеният атентат в Турция е акт на мъст от ИД за загубите, които търпи / БГНЕС

Атаката в Газиантеп е акт на отмъщение за загубите, които търпи „Ислямска държава". Това мнение изрази арабистът проф. Владимир Чуков, цитиран от Фокус. Според него вероятно детето атентатор е от т. нар. „лъвчета на халифата", които се използват, когато ИДИЛ загуби стратегическа позиция.

Атентаторът от Газиантеп бил на възраст между 12 и 14 години

„Ислямска държава" насочва своите удари на отмъщение както срещу кюрдите, така и срещу турската държава", допълни арабистът. „Някои от анализаторите припомниха за клипове, излъчени в социалната мрежа миналата година от град Газиантеп. На същата тази улица е имало празненство на „Ислямска държава". Дори е имало намерения от клетката на групировката в Газиантеп този град да бъде окупиран, тъй като се намира на стратегически път, през който минават чуждестранни джихадисти към Сирия", поясни проф. Владимир Чуков.

51 загинали при атентат по време на сватба в Турция (СНИМКИ/ВИДЕО)

По думите му има твърдения, че това е бастионът на „Ислямска държава" в Турция.

„До голяма степен това е причината за гнева на кюрдите, които представляват мнозинството от населението в Газиантеп, че турското правителство не е взело превантивни мерки за борба с терористите от „Ислямска държава", каза още арабистът.

Групировките, които използват деца като камикадзета

Проф. Владимир Чуков допълни, че ситуацията в южната част на Турция прилича на тази в северната част на Сирия и битката при Мамбич, което е може би основната причина за акта на отмъщение на „Ислямска държава" за Газиантеп.