Присъди срещу водачи на руските протести; осъден е и бизнесмен, съпруг на опозиционна журналистка
Присъди срещу водачи на руските протести; осъден е и бизнесмен, съпруг на опозиционна журналистка / снимка: Reuters

Опозиционният активист Сергей Удалцов започна гладна стачка, след като бе осъден на 10 дни затвор за неподчинение на полицията след митинг срещу руския лидер Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Удалцов, лидер на движението "Ляв фронт", бе задържан в събота, след като говори без разрешение пред протестиращи след края на митинг срещу руския лидер Владимир Путин, който бе разрешен от градските власти на Москва.

Друг московски съд наложи глоба от 1000 рубли (34 долара) на лидера на протестното движение Алексей Навални за това, че е отказал да напусне мястото след участие в друг митинг против Путин на 5 март - ден, след като руският лидер спечели президентските избори.

След налагането на глобата Навални заяви пред журналисти, че протестите против Путин ще продължат, допълва БТА.

Произнесена бе присъда и по друго дело - срещу бизнесмена Алексей Козлов. Той бе осъден на 5 години затвор за измами. Съпругата на Козлов, журналистката Олга Романова, е една от водачките на протестите срещу Путин, отбелязва Франс прес. Тя реагира много остро на присъдата и се обърна към съдийката с думите: "Бъди проклета!". Десетки поддръжници на Козлов, който казаха, че обвиненията са наказание за политическа активност, викаха "Позор!".

Критиците на Путин се опасяват, че той ще започне кампания срещу опонентите си след изборната си победа и смекчаването на протестите.