Президентът на Италия: ще има или ново правителство, или предсрочни избори
Президентът на Италия: ще има или ново правителство, или предсрочни избори / Reuters, архив

Няма съмнение, че премиерът Силвио Берлускони ще подаде оставка, след като в парламента бъде одобрен законът за финансовата стабилност, което ще стане в рамките на няколко дни, увери президентът на Италия Джорджо Наполитано, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Така той разсея съмненията относно обещанието на премиера.

Наполитано подчерта, че или в най-скоро време ще бъде съставено ново правителство, или парламентът ще бъде разпуснат и ще започне предизборна кампания.

Според Асошиейтед прес Наполитано се опитва с това изявление да успокои финансовите пазари.

"В най-скоро време или ще има ново правителство, което ще вземе необходимите решения с подкрепата на парламента, или парламентът ще бъде разпуснат, за да се проправи път към предизборна кампания, която ще бъде проведена в най-кратки срокове", заяви Наполитано, цитиран от ДПА и БТА.

"Опасенията, че Италия ще остане дълго време без правителство и с бездействащ парламент са напълно неоснователни. Съществува възможност спешните разпоредби да се приемат по всяко време, ако е необходимо", каза Наполитано. Той не поясни какви спешни разпореди има предвид, посочва ДПА.

По-рано през деня Берлускони заяви, че неговата партия предпочита да отиде на избори, като по този начин намекна, че няма да подкрепи съставянето на каквото и да е временно правителство, припомня агенцията.

В интервю за в."Стампа" Берлускони говори за произвеждане на избори през февруари, на които той няма да се кандидатира, допълва ДПА.