Правят втора психиатрична експертиза на Брайвик
Правят втора психиатрична експертиза на Брайвик / Reuters, архив

Съд в Норвегия разпореди да бъде извършена втора психиатрична експертиза на мъжа, обвинен в нападения с бомба и огнестрелно оръжие през миналата година, при които загинаха 77 души, предаде ДПА.

Съдебното решение бе предшествано от критики срещу предишна оценка на експерти, че обвиняемият Андерш Беринг Брайвик е душевно болен.

Брайвик призна пред съда, че на 22 юли м.г. е взривил бомба в правителствения квартал в Осло, която е причинила смъртта на 8 души и че по-късно е застрелял още 69 човека на младежки лагер на Норвежката работническа партия на остров край столицата. Убиецът заяви, че действията му са целели да накаже правителството заради неговата либерална имиграционна политика.

Съдията Верхе Елизабет Арнцен каза на пресконференция, че съдът смята за необходимо да вземе второ мнение на независими експерти за душевното здраве на 32-годишния подсъдим. Прокуратурата и самият Брайвик бяха заявили, че не желаят нова експертиза, но адвокатите на пострадалите и роднините на загиналите настояваха за нова експертна оценка, посочва БТА.

След днешното решение на съда един от двамата новоназначени експерти - психиатърът Рагнар Аспас заяви, че ако Брайвик откаже да сътрудничи, той може да бъде настанен за наблюдение в строго охранявано психиатрично заведение.

През ноември двама съдебни психиатри установиха, че Андерш Беринг Брайвик страда от параноидна шизофрения и препоръчаха той да не бъде вкарван в затвора. Брайвик заяви, че тези психиатри изобщо не са го разбрали и че докладът им е "80 на сто погрешен", припомня ДПА.