Карл Лаутербах
Карл Лаутербах / БГНЕС
Германските прокурори са повдигнали обвинения на шести заподозрян в крайно десен заговор за отвличане на министъра на здравеопазването и сваляне на правителството в знак на протест срещу ограниченията на COVID-19 предаде АФП.

61-годишният мъж е обвинен в "подготовка на предателско начинание и членство в терористична организация", се казва в изявление на прокуратурата във Франкфурт.

Групата е възнамерявала да нанесе удари по няколко части на енергийната мрежа, за да провокира "общонационално прекъсване на електрозахранването с продължителност няколко седмици", което би осигурило прикритие за опит за преврат, заявиха разследващите.

Предполагаемите заговорници са планирали да отвлекат министъра на здравеопазването Карл Лаутербах "под дулото на оръжие", като при това евентуално да убият телохранителите му.

Осуетиха заговор за отвличане на здравния министър на Германия

По време на коронавирусната пандемия едни от най-яростните противници на антивирусните мерки на правителството бяха крайно десни активисти, които отхвърлят демократичните институции на Германия.

Лаутербах се е превърнал в омразна фигура за тази група заради ограниченията, свързани с пандемията, включително изискването за носене на маски на лицето на обществени места, което той е разпоредил.

"Отвличането на високопоставен служител на федералното правителство е имало за цел да демонстрира решителността и възможностите на групата", заявиха прокурорите.

За последния заподозрян се казва, че е "участвал в срещи на групата и е работил по конкретизирането на плановете".

Твърди се, че мъжът е заявил готовност да участва в отвличането на Лаутербах, заявиха прокурорите.
Той също така предложил гаража си в района южно от Франкфурт на ръководителите на групата като склад за оръжие, заявиха разследващите.

Старшият заговорник бил арестуван през април 2022 г., а оръжията - два автомата АК-47 и четири пистолета Глок - така и не били депозирани.

Новият заподозрян също така предложил да "отплава" за Русия след планирания преврат "като член на делегация, която да преговаря за "съюз" с руските държавни органи и да се снабди с военно оборудване", заявиха прокурорите.

Петима други членове на групата са изправени пред съда в Кобленц през май 2023 г.
Според разследващите групата е възнамерявала да замени правителството с авторитарна система "по модела на конституцията на Германската империя от 1871 г.".

Убеждението, че германското правителство е нелегитимно, е актуално сред членовете на крайнодясното движение Reichsbuerger (Граждани на Райха), което привлича все повече последователи.

Организаторите на друг предполагаем крайно десен заговор за сваляне на правителството бяха арестувани при обиски в края на 2022 г.

Процесът срещу заподозрения ръководител, аристократа и бизнесмен принц Хайнрих XIII Ройс, ще започне във Франкфурт през май.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС