Потвърждават избора на Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО
Потвърждават избора на Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО / снимка: Reuters

Генералната конференция на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) ще гласува предложението на Изпълнителния съвет за назначаването на българския представител Ирина Бокова за нов генерален директор на организацията, съобщава официалният сайт на ЮНЕСКО.

По този начин Бокова ще замени японеца Коичиро Мацуура на поста. Назначаването на нов генерален директор на ЮНЕСКО ще стане в рамките на 35-та сесия на Генералната конференция. Според процедурата утвърждаването на новия генерален секретар става чрез тайно гласуване. За да бъде избран, кандидатът трябва да получи обикновено мнозинство на присъстващите членове. В днешното гласуване право на глас ще имат всички 193 страни членки на ЮНЕСКО.

Изпълнителният съвет на организацията определи Ирина Бокова като кандидат за поста генерален директор на 22 септември, 2009 г. Бившият български посланик във Франция Ирина Бокова беше избрана за генерален директор на ЮНЕСКО, след като получи 31 гласа при петото тайно гласуване в 58-членния Изпълнителен съвет на организацията, припомня БГНЕС.

След три кръга Ирина Бокова и египетският министър на културата Фарук Хосни останаха единствените кандидати за поста. Двамата получиха равен брой гласове на четвъртия тур от гласуването - по 29. Те се изправиха един срещу друг след последователното оттегляне на австрийката Бенита Фереро-Валднер и еквадорката Ивон Баки. В началото на процедурата за избор на нов генерален директор на организацията имаше общо девет кандидати.