Последно предупреждение за Кадафи да спре настъплението на войските си
Последно предупреждение за Кадафи да спре настъплението на войските си / Reuters

Телевизия Ал Джазира съобщи, че силите на либийския лидер Муамар Кадафи напредват към твърдината на бунтовниците Бенгази, въпреки че по-рано той обяви, че прекратява огъня в цялата страна, предаде Ройтерс.

Кореспондент на Ал Джазира в Бенгази съобщи, че силите, верни на Кадафи, водят сражения с бунтовниците в градовете Ал Магрун и Слук, на около 50 километра от Бенгази.

Франция, Великобритания, САЩ и арабските страни настояха либийският лидер Муамар Кадафи да спре незабавно настъплението на войските си и да възстанови електричеството и водоснабдяването в либийските населени места, където са прекъснати, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

В декларация, разпространена от името на изброените държави от офиса на френския президент Никола Саркози, се настоява либийските сили да спрат настъплението си срещу Бенгази и да се изтеглят от градовете Мисрата, Зауия и Адждабия. "Кадафи трябва да възстанови подаването на ток, газ и вода във всички райони и да даде възможност либийското население да получава хуманитарна помощ", се добавя в декларацията.

Предупреждава се, че ако Кадафи не изпълни резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, международната общност ще я наложи с военни средства.

За 19 март Франция е свикала в Париж международна среща за Либия, на която се очаква да бъде взето решение дали да бъдат предприети въздушни удари срещу режима на Кадафи.