Поредна напрегната нощ в Киев
Поредна напрегната нощ в Киев / снимки: БГНЕС

Около 200 бойци от специални полицейски части напуснаха тази нощ т.нар. Украински дом на киевския площад "Европейски" след неколкочасова обсада от демонстранти, предаде ИТАР-ТАСС. Към един часа след полунощ местно време група протестиращи направи опит да нахлуе в сградата, в която се бяха настанили служители от спецчастите "Беркут". Демонстрантите вероятно бяха решили, че полицаите ще направят опит да ударят в тил участниците в протестната акция на съседната улица "Грушевски".

Нападателите изпочупиха стъклата на прозорците на Украинския дом и се опитаха да разбият входната врата. После започнаха преговори с укрепилите се вътре полицаи да излязат, като обсадилите ги демонстранти им гарантираха безпрепятствено напускане, предава БТА.

След продължилото около три часа противопоставяне, по време на което постъпваше противоречива информация, накрая бойците от "Беркут" излязоха през един от страничните изходи и без проблеми се качиха на пристигналите автобуси, посочва ИТАР-ТАСС. Агенцията допълва, че в преговорите за снемането на обсадата вероятно е участвал лидерът на опозиционната партия "УДАР" Виталий Кличко.

Междувременно украинската опозиция отмени планирания за днес в Киев митинг, наречен "народно събрание", се казва в съобщение, поместено на сайта на една от опозиционните партии - "Баткившчина", предаде ИТАР-ТАСС. В съобщението се казва, че "днес на Майдана е ден на траур", затова няма да традиционната за неделните дни демонстрация няма да се състои. Днес ще е сбогуването със загиналия активист Михаил Жизневски. В 13 часа местно време в Михайловския събор започна панихида, а по същото време на площада - молебен.

По време на безредиците в Киев загина 25-годишният гражданин на Беларус Михаил Жизневски, който напуснал Беларус през 2005 г. Работел е на хонорар за вестник "Соборная Киевшчина" и е бил член на младежката организация на УДАР на Виталий Кличко.

Четвърти ден в обсадно положение е сградата на областната администрация в западния украински град Лвов, завзета от демонстранти, предаде ИТАР-ТАСС. Привържениците на опозицията строго контролират достъпа на граждани до сградата и не пускат служителите на администрацията. Един от активистите заяви пред руската агенцията, че властта се е сменила и сега вече протестиращите преценяват кой има право да влиза и по каква работа.

На площада пред входа към сградата е издигната триметрова защитна барикада от автомобилни гуми, чували със сняг и остри дървени пръти. В горната част на заграждението има и бодлива тел.

На 23 януари демонстранти завзеха сградата на областната администрация в Лвов. Ръководителят на областната администрация Олег Сало бе принуден да подаде оставка, но после се отказа от нея и според пресслужбата на администрацията сега изпълнявал задълженията си "по телефона". Днес следобед във Лвов ще има протестен митинг под лозунга "Всички на борба!".

Поредна напрегната нощ в Киев
netinfo