Пореден провал на преговорите между Русия и Украйна
Пореден провал на преговорите между Русия и Украйна / БГНЕС
Кризата с прекъснатите газови доставки от Русия за Европейския съюз през Украйна достигна нова точка на замръзване след продължилите цял ден преговори в Брюксел, завършили с взаимни обвинения.

Пред много европейски страни остава перспективата от недостиг на газ в разгара на зимата, след като ЕС, Русия и Украйна не успяха да постигнат споразумение. Разговорите в Брюксел бяха съсредоточени върху това Русия да бъде убедена да възобнови доставките на газ за Европа, като в замяна бъде изпратена мисия от европейски наблюдатели в Украйна да следят да не се краде газ по мрежата, както твърди Москва.

Руският монополист „Газпром” обаче отхвърли предложението, съобщи чешкият министър на енергетиката Мартин Ржиман, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Разочаровани сме, защото сме убедени, че руската страна няма никакво основание да откаже подновяването на газовите доставки за ЕС през Украйна", подчерта той след края на преговорите.

Комисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс заяви, че „Газпром” е отхвърлил предложението, тъй като Украйна е отказала да приеме руски наблюдатели на своя територия, което е било ключово условие, поставено от Москва. "Не можем да наложим на Украйна да приеме наблюдатели от трета страна. Опитахме се да убедим руснаците, че европейските наблюдатели ще бъдат достатъчно обективни", посочи комисарят.

Руският премиер Владимир Путин на свой ред обвини лидерите от ЕС, че са блокирали постигането на споразумение. "От руска страна министърът на енергетиката и изпълнителният директор на „Газпром” подписаха протокола, но за жалост европейските ни партньори отказаха да подпишат", обяви той на пресконференция, излъчвана по телевизията. Путин обясни, че представителите на ЕС нямали мандат от всички страни членки на съюза.

Пиебалгс съобщи, че въпреки всичко, ЕС ще изпрати 10 или 12 представители на европейската газова индустрия и на Европейската комисия в Киев утре. Чешкият министър на енергетиката коментира, че проблемът не е технически, а политически и настоя за политически преговори на най-високо равнище, за да бъде намерено решение на газовата криза.