Попзвездата Руслана призова от САЩ за санкции срещу Русия
Попзвездата Руслана призова от САЩ за санкции срещу Русия / Guliver/Getty Images

Украинската поп певица Руслана, която е и виден активист на Майдана, призова за санкции срещу Русия по време на публична проява във Вашингтон, предаде ДПА. Русия трябва да бъде изолирана заради предприетите от нея военни акции в Крим, каза тя на пресконференция в Националния пресклуб в столицата на САЩ.

Попзвездата, чието пълно име е Руслана Лижичко, се очаква да отправи същия призив днес и от Капитолия, където ще се срещне с американски конгресмени.

40-годишната певица подкани също така протестиращите, все още събрани в центъра на Киев, да продължат да демонстрират мирно. "Украинците проляха кръвта си, за да станат част от европейското семейство", каза тя, призовавайки всички страни членки на ЕС заедно да подкрепят Украйна.

Тази седмица във Вашингтон Руслана получи международната награда "Храбри жени", присъдена й от Държавния департамент на САЩ, отбелязва БТА. С нея се отличават жени, показали изключителна смелост в борбата за мир, справедливост, човешки права, равенство между половете и издигане на ролята на жените, често с голям риск за себе си. Руслана, която през 2004 г. спечели наградата на Евровизията с песента си "Диви танци", попадна в съставения от списание "Форбс" списък на 10-те най-влиятелни жени през 2013 г.