Полски архиепископ е сътрудничил на комунистическите тайни служби?
Полски архиепископ е сътрудничил на комунистическите тайни служби? / netinfo
В архивите на полският Институт за национална памет има документ от 1973 г., подписан от настоящия архиепископ на Варшава Станислав Велгус, с който той се съгласява да сътрудничи на комунистическите тайни служби. Това съобщи на уебсайта си полското списание "Впрост".

Заместник главният редактор на списанието Станислав Янецки заяви пред агенция ПАП, че разполага със "стопроцентови.доказателснтва" за агентурното минало на висшия католически духовник. Янецки добави, че подробности по случая ще бъдат публикувани в броя на "Впрост" на 8 януари.

На 6 декември 2006 г. папа Бенедикт XVI назначи 67-годишния Станислав Велгус - дотогавашен епископ на Плоцк, за архиепископ на Варшава. Преди това глава на варшавската архиепископия бе кардинал Юзеф Глемп, който е и примас на полската католическа църква.

Говорителят на полския епископат Юзеф Клох каза, че църковната историческа комисия към епископата е изоставила всички други занимания и изследва единствено документацията за архиепискоскоп Велгус в архивите на Института за национална памет. Този институт се занимава с престъпленията срещу полския народ по времето на нацизма и комунизма, като освен това има и прокурорски функции.

По случая "Велгус" в Института по национална памет работи и втора комисия, създадена от омбудсмана на Полша Януш Кохановски.

Списанието "Впрост" твърди, че Станислав Велгус се е съгласил да предава на тайните служби "всякаква информация", в това число и за полски свещеници, пребивавали в чужбина. Според седмичника Велгус приел псевдонима "Грей", а отговарящият за него офицер от службите изглежда е бил идентифициран само като "полковник Мрочек".