Политическа криза блокира съставянето на ново правителство в Литва
Политическа криза блокира съставянето на ново правителство в Литва / снимка: Reuters, архив

Литва беше обхваната от политическа криза, след като президентът Далия Грибаускайте блокира съставянето на ново правителство от три опозиционни партии, тъй като една от тях е обвинявана в купуване на гласове и финансови нередности, съобщи АП. Неочакваното развитие усложни преговорите за създаване на управляваща коалиция след вчерашните парламентарни избори, на които десноцентристкото правителство беше наказано от недоволните от мерките за икономии избиратели в страдащата от рецесия страна.

Опозиционната Социалдемократическа партия на Литва спечели вота и обяви, че възнамерява да състави правителство с Партията на труда, която се нареди на трето място, и партията „Ред и справедливост”, която завърши четвърта.

Грибаускайте обаче заяви, че не може да приеме правителство, включващо Партията на труда, тъй като срещу нея има твърдения за измами. Прокуратурата и представители на избирателните комисии обвиняват най-малко двама нейни членове в купуване на гласове, като за един от тях се твърди, че е купувал гласовете на затворници. Освен това нейният лидер Виктор Успаских е разследван по подозрение в участие в неправомерно партийно финансиране.

Преди изборите Успаских намекна, че може да се оттегли от лидерския пост, ако това би помогнало на партията му в политически план. Проблемите на Партията на труда обаче сега се задълбочават и може да се окажат препъни камък за лидера на социалдемократите и вероятен бъдещ премиер Алгирдас Буткявичюс.

Грибаускайте каза, че е готова да поиска от социалдемократите да съставят правителство, но без Партията на труда би им се наложило да намерят друг коалиционен партньор, за да си осигурят мнозинство в парламента.

Това може да отвори вратата за консервативната партия на министър-председателя Андрюс Кубилюс. Той намекна, че партията му Съюз „Отечество - Християндемократи на Литва”, която се нареди втора на изборите, е готова да води коалиционни преговори със социалдемократите, отбелязва БТА.

Партията на Буткявичюс обаче обещава да отмени някои от мерките за икономии на сегашното правителство и критикува плановете за изграждане на нова атомна електроцентрала, което според Кубилюс е от решаващо значение за енергийната независимост на Литва.

Все пак Грибаускайте, която има ограничени правомощия като президент, може в крайна сметка да бъде принудена да одобри трипартийното левоцентристко правителство, което би разполагало със 78 места в 141-членния парламент.