Полицаи заподозряха американка в тероризъм, пазарувала тенджери по интернет
Полицаи заподозряха американка в тероризъм, пазарувала тенджери по интернет / снимка: Gulliver/Getty Images
Полицаи заподозряха американка в тероризъм, пазарувала тенджери по интернет
65786
Полицаи заподозряха американка в тероризъм, пазарувала тенджери по интернет
  • Полицаи заподозряха американка в тероризъм, пазарувала тенджери по интернет

Американска журналистка попадна „под прицела” на Дирекцията за борба с тероризма в Ню Йорк, само защото е търсела в Интернет... тенджери под налягане на изгодни цени.

Екип от шестима антитерористи посетили дома на Мишел Каталано и я разпитали заради „подозрителни Интернет действия”. Подозрението им е било породено от факта, че според твърденията на ФБР, че експлозивите за бомбения атентат в Бостън на 15 април т.г. са били поставени именно в тенджера под налягане.

Полицаите пристигнали в дома на Каталано рано сутринта и започнали да задават въпроси за работата й, за потеклото на съпруга й и дали знае как се правят бомби.

Журналистката, която има собствен музикален блог и доскоро редовно пише в списание „Форбс”, обяснява, че не била в дома си, когато полицаите нахлули. Съпругът й видял как спецагентите спрели пред къщата, след което се разделили на групички от по двама и заобиколили къщата им. След като почукали на вратата, полицаите претърсили къщата, разгледали книгите по рафтовете, снимките по стените, спалнята, и двете им кучета.

Полицаите обяснили, че посещават дома им поради „подозрителни действия в интернет”, но въпреки че са претърсили гаража и задния двор, в нито един момент не са поискали да видят семейния компютър. Дори не са проверили две от стаите.

Агентите задавали въпроси за това къде са родени родителите на съпруга й, къде живеят нейните родители, и дали семейството притежава бомби. След това питали дали имат тенджера под налягане. Съпругът на Каталано казал, че нямат, но пък имат други тенджери и агентите го питали дали може да направи бомба с някоя от тях.

Тогава мъжът попитал полицаите дали никога не им е било любопитно как се прави такава бомба. Двама от тях си признали, че им се е случвало да потърсят това в интернет.

Каталано обяснява, че неотдавна тя е ползвала интернет търсачката Google, защото е търсила да си купи тенджера под налягане. Съпругът й пък търсил да си купи спортна чанта, а 20-годишният им син, който се вълнува от новини, е разглеждал страници, свързани с бомбения атентат в Бостън от преди три месеца.

Тя все пак си задава въпроса „щом целият антитерористичен отдел се е бил струпал около компютърния си екран, за да следи какво семейството ми търси в интернет, защо тогава им отне няколко седмици да ме посетят”.

Когато разбрала за посещението на антитерористичния отдел, Каталано се притеснила за какви други неща може би е търсила в интернет освен тенджери и спортни чанти. „Страхът ме полази като вълна”, обяснява Каталано, „Какви други комбинации между неща, които съм търсила в Google, може би ще съчетаят полицаите, за да ме заподозрят отново”, споделя тя.

Каталано си признава, че самият факт, че е имала неизмити чинии в кухненската мивка я притеснява, след като шестима непознати мъже са влезли непоканени в дома й. „Оказва се, че трябва да внимаваме дори за най-малкото ни действие в живота, защото някой явно го следи”, изумява се жената и стига до заключението” „Страхувам се, но не от неща, от които би трябвало да се страхувам”.