Полицаи в Мексико заплашват, че ще се присъединят към мафията
Полицаи в Мексико заплашват, че ще се присъединят към мафията / снимка: БГНЕС

Близо хиляда полицаи от Монтерей /северно Мексико/ са в стачка в знак на протест срещу забавянето на заплатите им и заплашват, че ще се присъединят към наркомафията, ако техните искания не бъдат взети предвид.

"Ние сме 900 полицаи, не са ти плащали от повече от 6 месеца. На тези от другата страна - в престъпния свят им се плаща по стриктен начин. Тогава може би искат да минем в другия лагер, готови сме на всичко", каза пред АФП говорителят на демонстрантите, който е агент от федералната полиция и чието лице бе скрито зад черна маска. Освен забавянето на заплатите на полицаите /по около 50 000 песос на човек, което се равнява на 3 125 евро/ служителите на реда се оплакват от липса на оборудване /противокуршумни жилетки, оръжия и амуниции/ и лоши битови условия.

Мексиканската наркомафия, която захранва САЩ с наркотици, редовно наема полицаи и военни, като им предлага много по-добри финансови условия. В района на Монтерей, както и на други места в страната, полицаите се сблъскват с опити за корупция и риск от екзекуции. През последните две седмици, около стотина цивилни и полицаи, сред които и високопоставени ръководители, бяха убити от организираната престъпност. От началото на годината жертвите на мафията са 1100.