Погребаха крал Ричард Трети в катедралата в Лестър
Погребаха крал Ричард Трети в катедралата в Лестър / Guliver/Getty Images

Крал Ричард Трети, убит преди пет века в битка, беше погребан в катедралата в Лестър с много тържествена церемония, съобщиха Би Би Си и АФП.

Дъбовият ковчег на монарха, чийто скелет беше открит през 2012 година, беше спуснат в земята в кораба на катедралата с церемония, водена от кентърбърийския архиепископ Джъстин Уелби. На церемонията присъства снахата на кралица Елизабет Втора, графинята на Уесекс Софи, като неин представител, както и херцогът и херцогинята на Глостър.

Кралицата изпрати кратко послание за това "събитие с огромно национално и международно значение". "Днес отдаваме почит на един крал, живял в смутни времена, на когото християнската вяра е давала сила както приживе, така и по време на смъртта", подчерта тя.

Актьорът Бенедикт Къмбърбъч прочете поема, написана за случая от поетесата Каръл Ан Дъфи.

Церемонията беше предавана директно по телевизията и показана на голям екран на Юбилейния площад в Лестър. Преди церемонията деканът на катедралата в Лестър Дейвид Монтийт каза пред Би Би Си, че тя ще е много вълнуваща, защото няма жалеещи. "Вместо това, тя е като приветствие и признание на нашата история", заяви той. "Тя е също признание за болката от това, което му се е случило и унижението, на което е бил подложен след смъртта".

Церемонията за препогребването на останките на крал Ричард Трети беше кулминацията на петдневни чествания на тема "завръщането на краля", за да почива той на място, достойно за статута му на монарх. Тържествата започнаха в неделя със специална церемония в университета на Лестър, който участваше в разкопките на гроба и изучаваше тленните останки на монарха, загинал на бойното поле. След нея от учебното заведение потегли кортеж с дъбовия ковчег с тленните останки на монарха.

Ковчегът е изработен от потомък на владетеля. След обиколка на няколко града в региона, свързани с името на Ричард Трети, по-късно в неделния ден процесията пристигна в катедралата на Лестър. Жители на града приветстваха кортежа със собственоръчно изработени флагчета и бели рози - символ на неговия кралски двор. Тази седмица повече от 20 000 души се редиха на опашка с часове, за да видят ковчега в катедралата.

Ричард Трети е сред най-противоречивите крале на Англия - свален е от престола по време на Гражданската война. Той е обрисуван като гърбав злодей в едноименната пиеса от Шекспир. Със смъртта му настъпва краят на династията на Плантадженетите и на власт идват Тюдорите. Мястото на Ричард Трети в историята е спорно. Прочутият драматург Шекспир го представя като тиранин. Други обаче твърдят, че владетелят е очернян съзнателно, за да бъде затвърдена династията на Тюдорите. Крал Ричард Трети загива на бойното поле в сражението край Бозуърт през 1485 г. Той е последният английски крал, убит в битка. Дълго време гробът му е неизвестен, докато не е открит преди две години. Разкопките показват, че той е погребан набързо, вероятно защото градът тогава е в ръцете на привърженици на бъдещия крал Хенри Седми.

"Хората дойдоха с хиляди от цял свят на това място, не за да съдят или осъждат, а за да застанат смирено и почтително", каза по време на церемонията епископът на Лестър Тим Стивънс. "Днес те дойдоха да отдадат на този крал и тленните му останки почитта, отказана му при смъртта".

Полагането на тленните останки на Ричард Трети в достоен за владетел гроб в катедралата на Лестър е първото кралско погребение след това на крал Джордж Шести - бащата на Елизабет Втора, през 1952 г.

На церемонията присъстваха 200 души, избрани с жребий и представители на екипите, открили и идентифицирали останките на монарха. Поканени бяха и представители на наследници на участници в битката при Бозуърт, както и далечният роднина по майчина линия на крал Ричард Трети Майкъл Ибсен, който живее в Канада. Майкъл Ибсен е изработил дървения ковчег за крал Ричард Трети.

Процесия и църковна служба за погребението на крал Ричард Трети ще има днес и в Йорк, където е била базата му по време на 26-месечното му управление.

Източник: БТА