Подслушванията са били широко обсъждани в News Of The World
Подслушванията са били широко обсъждани в News Of The World / снимка: Reuters, архив

Подслушванията на телефони са били "широко дискутирани" в редакцията на в. News Of The World в присъствието на тогавашния главен редактор Анди Коулсън, бивш прессекретар на Дейвид Камерън, гласи писмо, публикувано днес.

В писмото, датиращо от преди 4 години, журналистът от вестника Клайв Гудман, осъден за незаконни подслушвания през 2007 година, разкрива, че Анди Коулсън се е опитал да потули скандала, като обещал да му намери работа, ако той не замеси вестника пред съда. След като излежал присъдата си в затвора, репортерът е изпратил писмото до отдела за човешки ресурси в News International, компанията шапка на британските вестници на Рупърт Мърдок, в това число и News Of The World.

Гудман протестира срещу уволнението си, уверявайки, че е действал "с пълната и цялостна подкрепа" на утвърдени журналисти във вестника, чиито имена цитира, но те са заличени в рамките на полицейското следствие, пише БГНЕС. "Тази практика беше широко обсъждана на сутрешното редакционно съвещание, но главният редактор изрично беше забранил да се говори за нея", подчертава Клайв Гудман в писмото, публикувано от британската парламентарна комисия по медиите.

Преди всичко в него се подчертава, че Коулсън се е опитал да потули скандала, обещавайки на своя бивш репортер по въпросите на кралския двор да го върне на работа, ако не замеси името на вестника в показанията си пред съда. "Аз не направих това и очаквах вестникът да спази обещанието си", подчертава журналистът.