Пирати освободиха турски кораб, отвлечен преди четири месеца
Пирати освободиха турски кораб, отвлечен преди четири месеца / снимка: БГНЕС

Сомалийските пирати са освободили турския кораб "Фригия", отвлечен преди четири месеца, съобщи турската частна телевизия НТВ. "Фригия", плаващ под малтийски флаг, беше отвлечен край бреговете на Индия на 23 март. На борда му имаше 21-членен екипаж - 19 турци и двама украинци. Корабът, превозващ торове, е плавал от Израел към Тайланд.

Пиратите напуснаха "Фригия" в 7.25 ч. и оттогава той е под контрола на капитана, посочи за АФП Нилгюн Яманер, адвокат на турските собственици на кораба, компанията "Кайра". Освобождаването бе постигнато чрез преговори, уточни адвокатката, която не каза ясно дали е бил платен откуп. "Ние направихме материални и нематериални жертви. Ние говорихме с капитана. Те (членовете на екипажа) са много щастливи", добави адвокатката.

След освобождаването "Фригия" е напуснал бреговете на Сомалия и е отплавал, за да се срещне с турската фрегата "Гелиболу", която участва в операцията на НАТО за борба срещу сомалийските пирати в района, уточни Яманер.

Собствениците на "Фригия" трябва да се съберат, за да решат към кое пристанище ще се насочи корабът за смяна на екипажа.

Сегашният екипаж ще бъде върнат в Турция след изпитанието, което е преживял, а корабът ще отплава за Тайланд с нов екипаж, уточни адвокатката.

Турските морски власти потвърдиха освобождаването на "Фригия" и посочиха, че той пътува към Оман, според съобщение, цитирано от Анадолската агенция.