/ БТА
Необичайно голям брой торнада опустошиха части от Оклахома и близките щати от Големите равнини, като причиниха смъртта на най-малко петима души, съобщиха властите и местните медии.

След като в петък бяха регистрирани 78 торнада, предимно в Небраска и Айова, в събота отделна метеорологична система донесе 35 съобщения за торнада от северен Тексас и Оклахома до Мисури, съобщи Националната метеорологична служба (NWS).

БТА

Бурите изсипаха до седем инча (18 см) дъжд на някои места в рамките на няколко часа, а метеоролозите предупредиха за продължаваща опасност от екстремни метеорологични условия в неделя, включително внезапни наводнения, градушки и още торнада.

Сълфър, в южната част на централна Оклахома, беше особено тежко засегнат, като в социалните мрежи бяха публикувани видеоклипове и снимки, показващи десетки разрушени сгради.

На едно от видеата се вижда как пощенски камион седи несигурно върху отломки от сграда и дървета, а навсякъде са разхвърляни калдъръмени блокове и дървени греди. Спасителните екипи обикаляха от къща на къща и от автомобил на автомобил в търсене на жертви или оцелели.

Губернаторът на Оклахома Кевин Стит, който говори от тежко пострадалото градче, заяви, че е потвърдена смъртта на четирима души в щата.

Щетите в Сълфър, където една жена загина при преминаването на торнадото през нощта, са най-тежките, които е виждал през шестте години на поста си, заяви той на пресконференция.

"Изглежда, че всеки бизнес в центъра на града вече е разрушен", каза той и добави: "Слава Богу... нямаше много хора тук в 22:30 ч. през нощта".

БТА

Най-малко двама души са загинали в градчето Холдънвил в щата Оклахома, съобщиха от щатския Департамент за управление на извънредни ситуации (OEM), а местните медии съобщиха, че сред жертвите има и четиримесечно бебе.

ОЕМ съобщи, че четвърти човек е загинал на магистрала в Мариета, където видеозаписи показват няколко смачкани автомобила край пътя, два преобърнати полуремаркета и разбит склад.

Националната метеорологична служба съобщи, че предварителното разследване е потвърдило, че торнадата в градовете Сълфър и Мариета са били поне EF-3 по петстепенната подобрена скала на Фуджита, което означава пориви над 218 км в час.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС