Пети министър на Дилма Русеф ще подаде оставка заради корупция
Пети министър на Дилма Русеф ще подаде оставка заради корупция / снимка: Reuters

Бразилският министър на спорта Орланду Силва, който бе натоварен с организацията на Световното първенство по футбол 2014, ще подаде оставка, след като бе обвинен в злоупотреба с държавни средства, предадоха световните агенции.

Това ще е петата оставка на министър от правителството на президента Дилма Русеф от юни досега заради злоупотреби с държавни средства и незаконно забогатяване.

Силва бе обвинен, че е приел подкупи по държавни спортни проекти.

Министерските оставки се превърнаха в огромен проблем за Русеф в първата й година като президент на Бразилия, но същевременно укрепиха репутацията й на строг управляващ, който се бори безкомпромисно с корупцията, отбелязва Ройтерс.

В петък Дилма Русеф бе заявила, че подкрепя Силва да остане на поста, след като изслушала обясненията му на тяхна среща в президентството. Запознат със ситуацията министър обаче заяви, че сега тя е оттеглила подкрепата си за Силва.

Друг близък до бразилския президент източник заяви, че положението на Орланду Силва е станало неспасяемо след решение на Върховния съд по-рано тази седмица да разследва сигнали за корупция в спортното министерство.