ПАСЕ призна за свободен и честен референдума в Молдова
ПАСЕ призна за свободен и честен референдума в Молдова / снимка: Reuters

Международните наблюдатели признаха за свободен и честен референдума в Молдова, който целеше въвеждането на преки президентски избори чрез промяна в конституцията, предадоха осведомителните агенции. „Референдумът протече спокойно, беше добре организиран и се спазваха демократичните принципи", каза Андреас Грос, ръководител на наблюдателската мисия на Парламентарна асамблея на Съвета на Европа.

Но допитването е невалидно поради ниската избирателна активност - пред урните се явиха едва 29,05 на сто от гласоподавателите, което е под изисквания минимум от 33,33% за валидност на вота.

По закон следващ референдум за промяна в конституцията не може да се състои през следващите две години, посочва Интерфакс, като се позовава на правни експерти. „В тази ситуация препоръчваме на молдовското правителство да действа съгласно закона и да разпусне парламента и насрочи нови парламентарни избори", коментира по-късно Грос.

Молдовският премиер Влад Филат също призова за бързи предсрочни избори като средство за намиране на изход от продължителната политическа криза. От година и половина Молдова няма избран президент и постът временно се заема от председателя на парламента. След изтичането на мандата на предишния президент преди 18 месеца в парламента не може да бъде събрано необходимото мнозинство за избор на нов държавен глава, пише БТА. По тази причина управляващата в момента четирипартийна правителствена коалиция Съюз за европейска интеграция насрочи референдум за въвеждане на преки президентски избори, който комунистическата опозиция призова да бъде бойкотиран, припомня ДПА.

АП цитира изявление на и.д. президента Михай Гимпу, председател на парламента, че ще разпусне парламента, но не уточни кога. Ако бъдат насрочени нови избори, това ще са третите парламентарни избори в Молдова от април 2009 г., допълва агенцията.