Каталуния прие резолюция за независимост от Испания. Документът обявява "началото на процеса за създаването на независима държава под формата на република". Предвижда се да бъдат сформирани различни държавни структури, а също да бъде подготвена конституция, за да може до началото на 2018 г. новата държава да стане факт.

Мадрид се противопостави на резолюцията. Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че от гласуваната пътна карта за независимостта на Каталуния няма правни последици. Въпреки това той каза, че ще обжалва решението в Конституционния съд.

Местният парламент в Каталуния одобри план с „пътна карта" за отделяне от Испания. След дебати депутатите приеха резолюция, която поставя началото на 18-месечен процес към независимост. В резолюцията се подчертава, че „започва създаването на независима Каталунска държава под формата на република".

Резолюцията в подкрепа на отделяне от Испания бе приета от каталунския парламент с гласовете на 72 депутати, 63 гласуваха против. Предложението бе внесено от сепаратисткия съюз "Заедно за да" и крайнолявата партия "Кандидатура за народно единство". Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че ще направи всичко необходимо за предотвратяването на евнетуалното отцепване на Каталуния.

„Тази инициатива няма да има никакъв ефект", посочи Рахой. Той добави още, че испанското правителство ще подаде петиция до Конституционния съд за отмяна на резолюцията.

Ако съдът приеме жалбата на Мадрид, което се очаква да стане, изпълнението на резолюцията автоматично ще бъде замразено, докато съдиите вземат окончателно решение.

Но тези, които са подготвили резолюцията, са предвидили и това. В документа се заявява, че процесът по отделяне от Испания не е обект на решения, взети от испанските институции, включително от съда.

Текстът в резолюцията не е правно обвързващ. В нея се призовава регионалният парламент да започне да изготвя законодателство в рамките на 30 дни, свързано с отделна социално-осигурителна система и финансова система. Процесът по независимост трябва да приключи най-рано 2017 година.