Парламентарни избори в Румъния на 9 декември
Парламентарни избори в Румъния на 9 декември / снимка: Reuters, архив

На извънредно съвещание на кабинета румънското правителство определи 9 декември за дата на парламентарните избори в страната, а не 2 декември, както бе заявил премиерът.

Тази година 30 ноември и 1 декември са неработни дни в Румъния и властите се опасяват, че поради пътуванията за големия уикенд много хора няма да гласуват.
Възможно е много граждани да са извън местата, където живеят, а са задължени да гласуват в избирателните участъци, където са вписани. Затова предпочетохме 9 декември, неделя, когато всички ще са по домовете си, обясни говорителят на правителството Андрей Захареску.

Предстоящите избори са много важни за успокояване на напрежението между управляващото левоцентристко мнозинство и президента Траян Бъсеску, посочва БГНЕС.

Социалдемократите се опитаха това лято да свалят Бъсеску чрез процедура, която ЕС и САЩ определиха като почти нарушение на принципите на правовата държава. Опитът се провали, но доведе до блокиране на политическия живот в Румъния в продължение на месеци.

В същото време румънското министерство на външните работи с изненада констатира изявленията на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг, която говори за евентуално отлагане на присъединяването на Румъния към шенгенското пространство.

„Декларацията на вицепрезидента на Европейската комисия е още по-изненадващо, като се знае, че ЕК е пазител на спазването и на непроизволното и недискриминационно прилагане на договорите на ЕС”, коментира румънското външно министерство в комюнике.

Според ведомството, връзката между присъединяването към шенгенското пространство и положението на правосъдието, направена от Рединг, „създава предпоставки за дискриминационно третиране на държава членка, която е изпълнила всичките си задължения в съзвучие с европейското законодателство”.

В интервю за френския вестник „Монд” Вивиан Рединг свърза скорошната политическа криза, както и състоянието на правосъдието в страната членка на Европейския съюз от 2007 г., с присъединяването й към шенгенското пространство, като добави, че „няма да се учуди, ако страните решат да не приемат веднага Румъния” в шенгенското пространство.