Ожесточени боеве се водят в Западна Либия
Ожесточени боеве се водят в Западна Либия / снимка: Reuters, архив

Силите на либийския лидер Муамар Кадафи бомбардират бастиона на бунтовниците Мисурата, източно от Триполи, след нощ на тежки престрелки, съобщи говорител на бунтовниците.

"Десетки бомби от всякакъв вид паднаха в града от миналата нощ насам", съобщи говорителят, пожелал да остане анонимен. Той допълни, че бомбардировките "все още са интензивни".

"Това е най-тежката бомбардировка, която съм виждал до момента", допълни той. Атаката започнала часове след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, подкрепяща установяването на забранена за полети зона и военна намеса срещу силите на Кадафи, за да се защити цивилното население, пише БГНЕС.

"Смятаме, че (силите на Кадафи) искат да влязат в града на всяка цена преди международната общност да започне прилагането на резолюцията на ООН. От името на всички хора в Мисурата, жените, децата и възрастните, призоваваме международната общност да направи нещо преди да е станало прекалено късно. Те трябва да действат сега. Те вече ни провалиха преди и закъсняха с вземането на решението, не трябва да повтарят същата грешка", допълни бунтовникът.

Боеве между бунтовниците и силите на Кадафи се водят и в контролираните от бунтовниците градове Зинтан и Налут в Западна Либия, съобщиха очевидци и източници на бунтовниците. Силите на Кадафи нападнали град Зинтан, на 120 км. югозападно от Триполи, "и се водят ожесточени сражения с бунтовниците", съобщи жител на града.

"Боевете продължават тази сутрин. Има жертви и от двете страни", допълни той. В Налут, град с 66 000 души население, на 235 км. западно от Триполи, бунтовниците нападнали позиции на верните на Кадафи сили през нощта и "иззели всичките им оръжия и боеприпаси", съобщи бунтовник. "Взехме много от военните на Кадафи за пленници", допълни той.

Ожесточени боеве се водят в Западна Либия
netinfo

Късно снощи държавната телевизия съобщи, че верните на Кадафи сили са установили контрол върху Мисурата, на 210 км. от столицата, но информацията беше опровергана от говорител на бунтовниците в града, пише БГНЕС.

В сряда Кадафи се зарече, че силите му ще си върнат Мисурата, третия по големина град в страната, в "решителна битка". Мисурата беше поставена под контрола на бунтовниците около 10 дни след началото на бунта срещу режима на Кадафи на 15 февруари и от тогава в града избухват спорадични сражения.

Силите на Кадафи се опитват да си пробият път към центъра на Мисурата с около 25 танка, съобщи ДПА. Информацията е от египетски опозиционен източник, който заявил пред телевизия Ал Джазира, че танковете на Кадафи обстрелвали града от рано сутринта и вече имало голям брой жертви, пише БТА.

Имало опасения, че силите на Кадафи ще използват цивилните граждани като човешки щит срещу евентуални въздушни удари на чуждестранни сили. Телевизия Ал Арабия, цитирана от ИТАР-ТАСС, съобщи, че според очевидци, намиращи се в града, убити са поне четирима души, а десетки са ранени.

В интервюто си за американската телевизия Ей Би Си синът на Кадафи Сейф ал Ислам отрече, че силите, верни на режима, са убивали цивилни, превземайки градовете, контролирани от бунтовниците, предаде Франс прес. Това обвинение е несправедливо. От самото начало казахме на света, че няма (либийски) въздушни удари срещу цивилни, нито обстрел на жилищни квартали или демонстрации, казал той.

Ал Джазира цитира и думите на Сейф ал Ислам от същото интервю, че армията само ще обкръжи крепостта на бунтовниците Бенгази, но няма да влиза в града, а ще помага на цивилното население. В града ще бъдат изпратени "антитерористични сили", които да разоръжат бунтовниците.