Ото Перес Молина печели президентските избори в Гватемала
Ото Перес Молина печели президентските избори в Гватемала / снимка: Reuters

Генералът от запаса Ото Перес Молина от дясната Патриотична партия печели произведения вчера втори тур на президентските избори в Гватемала с 55 процента от гласовете, съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК), цитирана от ДПА.

Опонентът на Молина, бизнесменът Мануел Балдисон е получил 45 процента. Гласували са 58 процента от общо 7,3 милиона гватемалци с право на глас, информира БТА.

Перес Молина се поздрави за успеха и призова политическите партии в страната да се обединят, за да се борят срещу високото ниво на престъпност и насилие. "Ще говорим с всички онези, които са готови да поставят интересите на Гватемала пред своите собствени", заяви 65-годишният генерал от запаса.

Патриотичната партия печели 54 от общо 158 места в парламента, а социалдемократическата партия Национален съюз на надеждата на досегашния президент Алваро Колом - 47 мандата. Балдисон, който е от партията "Обновена демократична свобода" (ОДС), изрази желание да оглави опозицията.

Перес Молина, който изигра ключова роля в постигането на мирното споразумение, сложило край на гражданската война в страната в периода 1960-1996 г., е смятан за консервативен хардлайнер. Той заяви, че иска да предприеме по-строги мерки срещу престъпността в Гватемала, често свързвана с наркотрафика. Молина ще се изправи пред трудни задачи в най-многолюдната страна в Централна Америка, която има голям държавен дълг и е почти в състояние на банкрут.

Бившият генерал бе обвинен, че е извършил престъпления срещу човечеството по време на 36-годишната гражданска война. Той отхвърляше обвиненията.

Перес Молина влиза в политика след като се пенсионира от армията през 2000 г . През 2007 г. губи президентските избори от Алваро Колом. Молина ще започне четиригодишния си мандат на 14 януари.