Откриха отломките на разбилия се в Мали алжирски самолет в пустинен район
Откриха отломките на разбилия се в Мали алжирски самолет в пустинен район / снимка: БГНЕС

Отломките на разбилия се днес в Мали алжирски пътнически самолет са били открити в пустинен район в северната част на страната, съобщи малийският президент Ибрахим Бубакар Кейта, цитиран от Ройтерс. Останките са били забелязани между градовете Агелок и Кидал.

Франция е мобилизирала всички свои военни сили в Мали, за да бъде открит самолетът, обяви президентът Франсоа Оланд, цитиран от АФП. Той е отменил свое посещение на остров Реюнион, отвъдморска територия на Франция в Индийския океан, планирано за утре.

По-рано френската новинарска телевизия Бе Еф Ем, позовавайки се на информация, получена от източници в разположения в Мали френски миротворчески корпус, съобщи, че изчезналият самолет се е разбил близо до селището Тилмизи, на 70 км от малийския град Гао, предава БТА.

Нито една хипотеза за падането на алжирския пътнически самолет в Мали днес не бива да бъде изключена, заяви френският министър на външните работи Лоран Фабиюс, цитиран от АФП. Фабиюс каза това в отговор на въпрос на журналист от обществената телевизия Франс 2 дали е възможно катастрофата да е причинена от терористичен акт. В района, където се разби машината, са активни различни екстремисти групировки, включително северноафриканският клон на ислямистката мрежа Ал Кайда.

Алжирските авиационни власти загубиха връзка със самолета на авиокомпанията „Ер Алжери”. Той изчезна в 1.55 ч. по Гринуич, около 50 минути след излитането, предаде държавната осведомителна агенция АПС, цитирана от Ройтерс. Министърът на транспорта на Буркина Фасо Жан Бертен Уедраго заяви, че самолетът, който изпълняваше полет от Уагадугу, столицата на Буркина Фасо, за Алжир, поискал промяна на курса в 1.38 ч. по Гринуич поради буря в района.

На борда на самолета е имало 116 души - 110 пътници, двама пилоти и четирима души обслужващ персонал.