Откриха останките на изчезналия руски самолет
Откриха останките на изчезналия руски самолет / снимки: Reuters

Изчезналият в Индонезия руски самолет "Сухой Суперджет-100" е бил открит от хеликоптери на индонезийските ВВС. Самолетът е на части, няма признаци за оцелели пътници, съобщи служител на индонезийската компания, представляваща "Сухой".

Машината е била намерена на края на планинска урва в Салак, на височина 1500 м.

На мястото са открити тела на загинали, съобщи за ИТАР-ТАСС източник от антикризисния щаб на летището в Джакарта, предаде агенцията.

Все още няма открити оцелели от разбилия се в Индонезия руски самолет "Сухой суперджет 100", заяви Гагах Пракосо, говорител на националната спасителна агенция, цитиран от Ройтерс. "Спасители достигнаха до мястото на катастрофата и откриха телата на жертви", обясни той.

Първата група спасители, стигнали до планината Салак в провинция Западна Ява, "събират останки от телата", съобщи междувременно руският блогър Сергей Доля, участвал в роуд шоуто на руския авеиолайнер под наслов "Приветстваме Азия".

8 руски граждани, един френски и един американски гражданин, две италианки и 33 индонезийци са били на борда на самолета, съобщи руската агенция Интерфакс, като се позова на представител на компанията "Сухой".

Руският самолет изчезна вчера от екраните на радарите по време на демонстрационен полет над остров Западна Ява. Малко преди връзката да изчезне, екипажът е поискал разрешение да слезе от 10 000 фута височина на 6000. Малко след като е получил разрешението, връзката е прекъсната. Самолетът изчезна от радарите в района на планината Салак, чиято височина е 2160 м.

През последното десетилетие в близост до планината Салак имаше 7 въздушни катастрофи, взели общо 36 жертви, пише в. "Джакарта пост", цитиран от агенцията.

Руският премиер Дмитрий Медведев създаде комисия за разследване на инцидента в Индонезия начело със заместник-министъра на промишлеността и търговията Юрий Слюсар, информира електронният вестник "Утро".

"Сухой Суперджет-100" беше на първата си демонстрационна обиколка в шест азиатски страни. Преди Индонезия маршрутът му включваше Казахстан, Пакистан и Мианма, а след това трябваше да замине за Лаос и Виетнам.

Печатът в Русия коментира инцидента с най-новия руски авиолайнер. Именно с този самолет бяха свързвани основните търговски планове и надежди на руската гражданска авиационна промишленост, отбелязва вестник "Комерсант".

Откриха останките на изчезналия руски самолет
netinfo