Опасни супербактерии, открити в хора, животни и храни в страните от Европейския съюз, представляват сериозна заплаха за здравето, тъй като са резистентни на широко използваните досега антибиотици, съобщава Ройтерс.
Агенцията цитира доклад на Европейския орган за безопасност на храните и на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. От анализа става видно, че всяка година от споменатите супербактерии в ЕС умират 25 хиляди души.
Лечими днес инфекции ще сеят смърт до пет години
"Антимикробната резистентност е реална заплаха, която поставя на риск здравето на хора и животни“, заяви Витенис Адриукайтис, еврокомисар по здравеопазване и безопасност на храните. „Ние положихме съществени усилия за да спрем нейното увеличаване, но това не е достатъчно. Трябва да действаме по-бързо, по-решително и на няколко фронта!"
Антимикробната резистентност се поражда от неправилното или прекомерното приложение на антибиотиците, което стимулира бактериите да еволюират и да оцеляват, като изработват нови стратегии, за да победят лекарствата.
Милиони хора ще загинат заради устойчивите на антибиотици супербактерии
В доклада на европейските специалисти се изтъква, че бактерията на салмонелата, която предизвиква често срещаната хранителна инфекция салмонелоза, е резистентна вече на редица лекарства и е много разпространена из цяла Европа.
Някои разновидности на микроорганизма, като Salmonella Typhimirium, показват изключителна висока устойчивост на широка палитра лекарства. Това налага много по-предпазливото използване на антибиотиците при лечението на хора и животни, заключава докладът.
Агенцията цитира доклад на Европейския орган за безопасност на храните и на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. От анализа става видно, че всяка година от споменатите супербактерии в ЕС умират 25 хиляди души.
Лечими днес инфекции ще сеят смърт до пет години
"Антимикробната резистентност е реална заплаха, която поставя на риск здравето на хора и животни“, заяви Витенис Адриукайтис, еврокомисар по здравеопазване и безопасност на храните. „Ние положихме съществени усилия за да спрем нейното увеличаване, но това не е достатъчно. Трябва да действаме по-бързо, по-решително и на няколко фронта!"
Антимикробната резистентност се поражда от неправилното или прекомерното приложение на антибиотиците, което стимулира бактериите да еволюират и да оцеляват, като изработват нови стратегии, за да победят лекарствата.
Милиони хора ще загинат заради устойчивите на антибиотици супербактерии
В доклада на европейските специалисти се изтъква, че бактерията на салмонелата, която предизвиква често срещаната хранителна инфекция салмонелоза, е резистентна вече на редица лекарства и е много разпространена из цяла Европа.
Някои разновидности на микроорганизма, като Salmonella Typhimirium, показват изключителна висока устойчивост на широка палитра лекарства. Това налага много по-предпазливото използване на антибиотиците при лечението на хора и животни, заключава докладът.