Представители на българските дипломатически мисии в Скопие и Битоля в Северна Македония, на община Охрид и на сдруженията на българската общност в Република Северна Македония отбелязаха 14-ата годишнина от трагедията в Охридското езеро, в която при потъването на кораба "Илинден" загинаха 15 български туристи.

Пред паметника, поставен в парка край Охридското езеро, присъстващите почетоха паметта на загиналите и положиха свежи цветя.  
Генералният консул на България в Битоля Николай Димитров припомни трагедията, която стана на 5 септември 2009 г. в 10:30 часа. Група български туристи се качват на атракционния кораб "Илинден", който превозва 57 пътници от Охрид до манастира "Св. Наум". Корабът се преобръща и потъва на около 250 метра от брега на езерото.

"От Пирдоп, селата Антон, Рибарица, Мирково и Златица тръгва група български туристи с желание да посетят и разгледат обичания в нашата страна Охрид. За съжаление, както в стиха на поета Димчо Дебелянов от поставената тук паметна плоча се казва "Внезапно кипнала, замря на радост светлата вълна и между нас се разпростря ненарушима тишина", 15 наши сънародници никога повече не се завръщат у дома. Именно за тяхната памет се събираме на това място. Длъжни сме да отбележим, че трагедията би била още по-голяма, ако не са били местните хора, които без забава оказват помощ и 35 българи са спасени благодарение на бързите реакции на всички отзовали се: моряците Васко Маркоски и Драган Наумовски от екипажа на кораба "Александрия" на Зоран Гилевски, капитанът Петър Василев, капитанът на кораба "Кристина" Васко Янев, благодарение на командира от близкото армейско поделение Раде Буджаковски, дежурният офицер Влатко Димановски и подчинените му войници, включили се в спасяването на българите от потъващия кораб "Илинден". Това паметно място е и в тяхна чест. То следва да напомня за тяхното човеколюбие, смелост, готовност за помощ към изпадналите в беда. Проявената съпричастност на тези граждани на Охрид ни задължава да идваме на това поклонение всяка години и да засвидетелстваме, че България помни", посочи генералният консул на България в Битоля Николай Димитров. 

Паметникът на загиналите петнадесет български туристи във водите на Охридското езеро на 5 септември 2009 г. е изграден със средства на Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България и бе открит на 5 септември 2020 г.
 
Маринела Величкова/БТА