Още не е ясна датата за публикуването на доклада за България
Още не е ясна датата за публикуването на доклада за България / снимкa: DarikNews

Още не е определена дата за публикуването на доклада за България според изискванията на Механизма за сътрудничество и контрол, заяви за БТА говорителят в Европейската комисия Марк Грей.

 

Няма нещо особено ново, което да се каже. Планираме докладът да бъде публикуван през лятото. Ще се процедира както досега  - междинен доклад в началото на годината, а след това - окончателен за годината, който се разгласява през лятото, изтъкна той.

   

Още не е определена дата за публикуването на доклада. Всъщност работата по него не е започнала. В България ще бъдат изпратени няколко мисии на Европейската комисия, както сме процедирали и досега. Очаквам тези мисии от експерти да бъдат в страната през май.  Те се подготвят в момента, така че не мога да дам подробности кога точно ще заминат за България и с кого ще се срещат. Но процесът ще бъде много подобен на това, което стана при подготовката на доклада през миналата година, отбеляза Марк Грей.

   

Според него Европейската комисия не желае да оказва влияние върху  предстоящите  парламентарни избори в България, датата за тези избори не е обявена и това е още една причина, заради която не може да прогнозира кога докладът ще бъде публикуван.

   

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу се надява да може да присъства на енергийната конференция в София, но окончателно решение дали ще може да пътува още не е взето, добави той.