Още 5 души са арестувани заради аферата с чешкия алкохол менте
Още 5 души са арестувани заради аферата с чешкия алкохол менте / Reuters

Чешката полиция е задържала петима души, част от мрежа за разпространение на алкохол, примесен с метанол, който причини смъртта на най-малко 26 души в Чехия, предаде Франс прес.

Мъж и жена са арестувани в западния град Карлови Вари. Трима мъже са арестувани в Моравия, в източната част на страната.

Около 360 литра алкохол менте са били конфискувани по време на арестите. Полицейски говорител поясни, че става дума за кайсиева ракия, разпространявана в бутилки без етикети.

В понеделник чешката полиция обяви, че е арестувала двама души, за които се предполага, че са отговорни за вълната от отравяния с алкохола менте. Двамата са произвели алкохола в края на август или началото на септември. Става дума за токсична смесица от метанол и етанол.

След тези арести чешкото министерство на здравеопазването отмени мерките за забрана на продажбата на силни алкохолни напитки, произведени след 1 януари 2012 г. Въпреки това здравното министерство разпореди продажбите на наскоро произведените силни алкохолни напитки да стават в бутилки с нов акцизен печат и нов сертификат за проследимост.

Около 15 000 литра алкохол менте са били пуснати на пазара в Чехия, предупреди началникът на чешката полиция Мартин Червичек, цитиран от БТА.

В страната няколко десетки души бяха приети в болници заради натравяне от консумиране на токсичната алкохолна напитка. Някои бяха в тежко състояние. Десетина чехи ослепяха след натравянето.