ООН призова за 71 млн. долара спешна помощ за Киргизстан
ООН призова за 71 млн. долара спешна помощ за Киргизстан / снимка: Reuters

ООН призова международната общност да отпусне спешна хуманитарна помощ в размер на 71 милиона долара за пострадалите при междуетническите сблъсъци в Киргизстан, предадоха световните агенции.

Призивът беше отправен от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. По думите му близо 300 000 души са напуснали родните си места в Южен Киргизстан в резултат на стълкновенията, а около 100 000 са потърсили убежище в съседен Узбекистан. "Още десетки хиляди чакат да преминат границата", допълни той. Генералният секретар посочи, че в началото на следващата седмица ще бъде отправен подобен призив и за Узбекистан.            

Бан Ки-мун заяви, че в момента в Киргизстан има недостиг на храна, вода и електричество, а лекарствата и медицинските материали в болниците са на привършване. Ограничения са наложени и върху придвижването, пише БТА.

Генералният секретар на ООН допълни, че обсъжда различни варианти за възстановяване на реда и предотвратяване на по-нататъшна загуба на човешки живот с временното правителство в Киргизстан и лидери на страни от региона.

По думите му заместник-генералният секретар на ООН Джон Холмс, който отговаря за хуманитарните въпроси към световната организация, провежда разговори с държавите донори за отпускането на хуманитарната помощ за Киргизстан.