ООН: Ислямска държава се опитва да набере войници сред децата в районите около Мосул
ООН: Ислямска държава се опитва да набере войници сред децата в районите около Мосул / Thinkstock/Getty Images

Бойците на "Ислямска държава" са убили стотици хора, включително 50 дезертьори и 180 бивши иракски държавни служители в районите около крепостта им Мосул, заяви днес говорителката на ООН по въпросите на човешките права Равина Шамдасани, цитирана от Ройтерс.

Ислямска държава използва десетки хиляди хора като жив щит в Мосул

Те също са транспортирали 1600 души от град Хамам ал Алил към Тал Афар, вероятно за да ги използват като жив щит срещу въздушни удари и са уведомили някои от тях, че е възможно да бъдат отведени в Сирия. Отвели са и 150 семейства от Хамам ал Алил към Мосул в сряда.

Джихадистите са казали на жителите на Хамам ал Алил, че трябва да предадат децата си, особено момчетата на възраст над девет години, което е очевиден опит за набиране на деца войници, каза Шамдасани.

Джихадисти изгориха живи дезертьори от "Ислямска държава" в Мосул

Бойците на "Ислямска държава" държат близо 400 кюрдки, язидки и шиитки в Тал Афар и вероятно са убили до 200 души в Мосул, заяви тя.

ООН разполага и с данни за жертви сред мирното население при въздушни удари, включително при един в сряда вечерта в квартал "Кудус" в Източен Мосул, при който, както се твърди, са загинали четири жени, а 17 мирни жители са били ранени.

Източник: БТА