Ислямска държава използва десетки хиляди хора като жив щит в Мосул
Ислямска държава използва десетки хиляди хора като жив щит в Мосул / БГНЕС

Най-малко 232 души са били избити от групировката "Ислямска държава" тази седмица близо до Мосул, за чието освобождаване започна военна операция на иракските сили, съобщи говорителка на ООН, цитирана от Франс прес.

Има сведения за екзекуцията с огнестрелно оръжие на 232 души, в това число 190 бивши членове на иракските служби за сигурност, заяви говорителката на Върховния комисариат на ООН за правата на човека Равина Шамдасани.

Джихадисти изгориха живи дезертьори от "Ислямска държава" в Мосул

Тя добави, че силите на ИД в Ирак са отвлекли десетки хиляди мъже, жени и деца от райони в околностите на Мосул и ги използват като живи щитове в града, към който настъпват иракските правителствени войски.

Американският генерал от ВВС Матю Айлър заяви, че иракските сили са си върнали 40 села от ИД в близост до Мосул, предаде Асошиейтед прес. Генералът добави, че водената от САЩ коалиция е увеличила въздушните удари срещу ИД и те вече са тройно повече от тези при прогонването на групировката от други иракски градове.

Кадри показват тунели, използвани от "Ислямска държава" (ВИДЕО)

Премиерът на Иракски Кюрдистан Нечирван Барзани заяви, че ще иска да се обсъди независимостта на този автономен регион щом град Мосул бъде освободен от джихадистите на ИД, предаде Франс прес.

"Нещата отдавна са назрели (за независимост), но засега нека се съсредоточим върху битката срещу ИД", заяви Барзани за германския в. "Билд".

Младите бойци на халифата: Учеха ни как да режем глави на неверници

Обаче "щом Мосул бъде освободен, ще се срещнем с партньорите си в Багдад, за да обсъдим независимостта ни. Твърде отдавна чакаме. Мислехме, че след 2003 г. (когато започна военната операция на водената от САЩ коалиция за сваляне на Саддам Хюсеин) ще има ново начало за един нов демократичен Ирак. Този Ирак обаче се провали", каза лидерът на кюрдското правителство.

"Тук не сме араби, а кюрдска нация. Международната общност също трябва да погледне реалистично на това. При нас няма иракска армия, няма иракска полиция. В някакъв момент ще има референдум за независимостта на Кюрдистан, така че нека хората да решат", заяви Барзани.

От началото на офанзивата на Мосул са убити 772 терористи и са освободени 74 населени места

Според него превземането на Мосул ще настъпи най-късно до три месеца. Барзани също така поиска повече финансова помощ от ЕС за поемане на място на идващите от Мосул бежанци.

През последното денонощие над 5000 души са напуснали околностите на Мосул, съобщи Международната организация по миграцията, цитирана от ТАСС.

След освобождаването на редица територии в района, които доскоро бяха в ръцете на ИД, организацията е установила, че много иракчани се завръщат по родните си домове. От началото на конфликта в Ирак през 2014 г. 3,2 милиона души са били принудени да напуснат домовете си, но до момента над един милион от тях са се завърнали.

Източник: БТА