Хора поставят цветя на мястото на атентата в Стокхолм в знак на почит към жертвите
Хора поставят цветя на мястото на атентата в Стокхолм в знак на почит към жертвите / БГНЕС
Шведската прокуратура потвърди, че задържаният заподозрян за вчерашното нападение с камион в Стокхолм е 39-годишен мъж от Узбекистан, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. Заместник-главният прокурор Ханс Ирман каза, че не може да потвърди дали мъжът е изразявал подкрепа в социалните медии за "Ислямска държава" или други джихадистки групировки.
 
 

Стокхолм след атентата в центъра на шведската столица на 7 април
БГНЕС

По думите му следователите проверяват мобилния телефон на задържания и профилите му в социалните медии, за да намерят информация, която може да го свърже с нападението.
 
Камион се вряза в пешеходци в Стокхолм, има загинали (ВИДЕО/СНИМКИ)

Ръководителят на шведската служба за сигурност Андерс Торнберг заяви, че заподозреният е бил известен на властите. Според него арестуваният не е бил част от водени в момента разследвания, но е фигурирал в предишни досиета.

СНИМКИ: Атентат в Стокхолм
 

директорът на шведската национална полиция Дан Елиасон
БГНЕС

Началникът на шведската полиция Дан Елиасон каза, че властите са уверени, че са задържали човека, извършил нападението в Стокхолм. По думите му органите на реда са намерили в камиона предмет, който може да е бомба или запалително устройство. Той каза, че следователите не знаят дали в нападението са участвали други хора, но не изключват тази възможност.
 

Шведският министър-председател Стефан Льовен поднесе цветя на мястото на нападението
БГНЕС

Шведският министър-председател Стефан Льовен заяви, че шведите трябва да преодолеят случилото се и животът да продължи. Той положи цветя до мястото на нападението и каза, че понеделник ще бъде ден на национален траур, в който на обед ще бъде запазена минута мълчание. Премиерът се разходи в Стокхолм и си поговори с хората, отбелязва Асошиейтед прес.

Българка в Стокхолм разказва за ужаса и паниката там

Според полицейски източници, цитирани от шведския в. "Афтонбладет" заподозреният за нападението мъж е избягал от местопрестъплението и е хванал метро за летище "Арланда". От летището мъжът е отишъл в стокхолмското предградие "Мерща", където е бил арестуван, посочва ТАСС.

Шведската полиция показа кадри с мъж, издирван за нападението в Стокхолм (ВИДЕО)
 

Шведският външен министър Маргот Валстрьом
БГНЕС

Швеция не възнамерява да променя миграционната си политика заради нападението в Стокхолм, каза външният министър Маргот Валстрьом. "Ние ще продължим нашата миграционна политика и както досега, ще продължим да уважаваме правото на предоставяне на убежище. Този терористичен акт няма да ни изплаши", заяви тя.

Камион се вряза в множество хора на централна улица в Стокхолм в петък. Загинаха четирима души, а 15 човека са пострадали, деветима от които тежко. Шведските власти определиха атаката като атентат. По-рано медиите в Швеция съобщиха, че като заподозрян за извършване на атаката е задържан 39-годишен мъж от Узбекистан. Според съобщенията мъжът, арестуван в северно предградие на шведската столица, е симпатизирал на терористичната групировка Ислямска държава.

Хора поставят цветя на мястото на атентата в Стокхолм в знак на почит към жертвите
БГНЕС

БТА