Оценяват щетите от труса в Нова Зеландия на 12 млрд. долара
Оценяват щетите от труса в Нова Зеландия на 12 млрд. долара / снимки: Reuters

Станалото в Нова Зеландия земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер е най-тежкото природно бедствие в страната за последните 80 години, съобщи Ройтерс. Броят на загиналите в най-силно засегнатия град, Крайстчърч, достигна 75. Досега са идентифицирани 50 от жертвите. Поне още 300 души са обявени за изчезнали, но властите изтъкват, че реалният брой на затрупаните под развалините не е известен.

Щетите от земетресението се изчисляван на най-малко 12 млрд. долара, посочва Ройтерс. АФП цитира оценки на експерти, според които щетите са 6,3 млрд. евро.

Оценяват щетите от труса в Нова Зеландия на 12 млрд долара
netinfo


Спасителните екипи продължават за разчистват с голи ръце, обучени кучета, тежки кранове и булдозери в опит да открият оцелели. Досега са били спасени 120 души, като на някои от тях спасителните екипи били принудени да ампутират крайници, за да ги извадят от развалините. Според източници от полицията екипите продължават да получават текстови съобщения по мобилни телефони от затрупани хора.

По-рано от развалините на рухнала бизнес сграда бе извадена жена, прекарала 24 часа под купища изкривен метал. Най-силно засегната е централната част на града. Кметът на Крайстчърч обяви извънредно положение в този район заради опасността от срутване на повредени сгради. Достъпът до района е забранен освен за спасителните екипи, посочва БТА.

Хиляди хора прекараха нощта в училища, на градския хиподрум и в зали на обществени сгради. Водоснабдяването и канализацията на града са сериозно засегнати.

При труса от най-големия ледник в страната се е откъснал блок с дължина около километър и с маса около 30 млн. тона, който се свлякъл в Тасманийското езеро, на 200 км западно от Крайстчърч, и предизвикал вълни с височина 3,5 метра, посочва Ройтерс.

Оценяват щетите от труса в Нова Зеландия на 12 млрд долара
netinfo

Според учените мащабите на жертвите и на щетите са толкова големи, защото земетресението буквално е "ударило в десятката", предаде АФП. Епицентърът на труса беше на 5 км от града и на 4 км дълбочина. Това означава, че ударната вълна не е могла да бъде смекчена от дебелината на земния слой, казват сеизмолозите.

Някои от най-повредените сгради в града са исторически, като например катедралата, построена в края на 19 и началото на 20 век. Нейната камбанария рухна. Но пострадаха и по-новите сгради, като тази на регионалната телевизия, която също рухна, въпреки че беше построена в съответствие с антисеизмичните норми, въведени през 70-те години на миналия век.

Според вулканолога Дейвид Ротъри меката почва, на която е построен градът, само е влошила последиците от труса, защото такъв вид почва увеличава трусовете на повърхността по време на земетресение.

Оценяват щетите от труса в Нова Зеландия на 12 млрд долара
netinfo