Оцелялото момиче от убийствата във френските Алпи е излязло от комата
Оцелялото момиче от убийствата във френските Алпи е излязло от комата / снимки: Reuters

Седемгодишното момиче от Великобритания, оцеляло след убийството на негови роднини в колата им във Френските Алпи, е излязло от кома и ще бъде разпитано от полицията, когато това стане възможно, съобщи днес френската прокуратура, предаде Ройтерс.

Френски и британски полицаи продължават и днес да претърсват жилището на Саад Халили - британски гражданин от иракски произход, който в сряда бе намерен застрелян заедно със съпругата си, една по-възрастна жена и френски велосипедист, за когото се предполага, че е случаен свидетел на убийствата, станали в усамотена гориста местност край село Шевален в департамента От Савоа (Горна Савоя).

Френският прокурор по делото Ерик Майо каза, че 7-годишната Зейнаб, оцеляла при стрелбата със сериозни черепни травми, е извадена от изкуствената кома и сега е на успокоителни средства. Прокурорът добави, че лелята и чичото на девойката бдят до леглото й в болницата в Гренобъл. Нейната 4-годишна сестричка Зийна, останала невредима физически при нападението, вече се е завърнала във Великобритания, отбелязва БТА.

Ерик Майо разказа, че в семейството на убитите е имало спорове за пари, което се смята за един от мотивите за престъпленията. Във връзка с това братът на убития Саад Халили е бил подложен на официален разпит. Братът заявил, че не е имал никакви спорове със Саад, който живеел в графство Съри, Южна Англия.

Оцелялото момиче от убийствата във френските Алпи е излязло от комата
netinfo


Руският уебсайт Лента.ру цитира днешна публикация в британския вестник „Сънди таймс”, според която убийството във френските Алпи е извършено от повече от един човек. Вестникът цитира неназован източник от следствието, който казал, че вече е установено „количеството и вида на използваното оръжие” и че според експертизата на местопрестъплението са действали най-малко двама убийци. Във френския велосипедист е стреляно седем пъти, може би защото се е опитал да избяга.

Бившият ръководител на специализираното звено на Скотлланд Ярд за въоръжени грабежи Джон О'Конър заявил пред вестника, че съдейки по изстрелите, убийците вероятно са преминали военна подготовка, а по правило това отговаря на характеристиките на убийство по политически мотиви.