Оцелели от клането в Сребреница съдят ООН и холандското правителство
Оцелели от клането в Сребреница съдят ООН и холандското правителство / netinfo

Адвокати на хиляди хора, оцелели в най-тежкото клане в Европа след Втората световна война, ще подадат жалба срещу ООН и холандското правителство за неуспеха им да защитят цивилните в Сребреница, където босненските сръбски сили избиха около 8000 мюсюлмани през 1995 г., предаде Асошиейтед прес.

През последните три години бяха събрани много материали срещу холандската държава и ООН, които ще бъдат държани отговорни за падането на анклава Сребреница и геноцида, осъществен там, обяви холандска адвокатска кантора. Процедурата трябва да доведе до резултат, чрез който хората, преживели тази драма, най-накрая ще получат признание и някакъв вид удовлетворение, обявиха от кантората Ван Дипен ван дер Круф.

Около 200 оцелели, известни като Майките на Сребреница, са тръгнали от Босна, за да се присъединят към адвокатите, които ще внесат гражданския иск.

По време на войната в Босна през 1992-1995 г. анклавът в Сребреница бе охраняван от холандски контингент под разпореждането на ООН.

Холандското правителство подаде оставка през 2002 г., след като бе огласен докладът за кланетата в Сребреница, в който политиците бяха обвинени, че са изпратили холандските войници да изпълняват невъзможна мисия. Независим доклад след това изчисти по-голямата част от вината на холандските войници, като посочи, че те са били малобройни, лековъоръжени и са имали инструкции да стрелят само при самоотбрана.

Подаването на иска ще съвпадне с деня, в който Здравко Толимир - дясната ръка на генерал Ратко Младич, ще се яви за първи път пред съдиите от Международния трибунал в Хага. Толимир бе арестуван миналата седмица. Той е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления срещу босненски мюсюлмани в анклавите Сребреница и Жепа /Източна Босна/.

Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич и военновременният командир на босненските сърби Ратко Младич, които също са обвинени в геноцид заради клането в Сребреница, са все още на свобода.