Обвинения към Саркози за флирт с крайната десница
Обвинения към Саркози за флирт с крайната десница / снимка: BGNES

Кандидатът на управляващата десница Никола Саркози, който води в социологическите прогнози за президентските избори във Франция, попадна под кръстосания огън на своите съперници, които го обвиниха, че флиртува с крайната десница, предаде Франс прес.

Кандидатката на социалистите Сеголен Роаял твърди, че управляващата дясна партия Съюз за народно движение на Саркози започва тихомълком да преговаря с крайнодесния Национален фронт на Жан-Мари Льо Пен. Тя призова левицата да се противопостави на "твърдата десница".

Центристът Франсоа Байру разобличи "многобройните контролирани подхлъзвания" на Саркози, за да се сближи с НФ, споменавайки за някакви "тайнствени намерения".

Подалият оставка министър на равните възможности Азуз Бегаг, който се присъедини към лагера на Байру, обвини Саркози, че "загребва до дъно от електората на крайната десница".

Саркози е "син на Льо Пен", добави кандидатът на алтерглобалистите Жозе Бове, а Зелените бичуваха "тандема Саркози-Льо Пен", тъй като според тях двамата използват "едни и същи думи, едни и същи образи".

Критиките бяха предизвикани от изказвания на Льо Пен и Саркози, които породиха предположения за затопляне на отношенията между двата лагера след оттеглянето на президента Жак Ширак, който винаги е бил против изборно споразумение с НФ.

На 12 април Льо Пен подхвърли, че "щом Саркози твърди, че е склонен към сближаване, защо не?" и спомена за някои възможни точки на съгласие.

Също на 12 април Саркози зададе въпрос пред левия вестник "Либерасион": "В името на какво по-точно привличането на избиратели на НФ е нещо лошо?".