Президентът на САЩ Доналд Тръмп и руският външен министър Сергей Лавров
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и руският външен министър Сергей Лавров / БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп не е обсъждал източници или методи за получаване на разузнавателна информация на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров, заяви снощи държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Ройтерс.
 
"На срещата на президента Тръмп с външния министър Лавров бяха обсъдени широк кръг от теми, включително общите усилия и заплахи, свързани с борбата с тероризма", заяви Тилърсън. "По време на този разговор бяха обсъдени конкретни заплахи, но не бяха обсъждани източници, методи или военни операции", добави държавният секретар на САЩ.

По-рано в. "Вашингтон пост" заяви, че на срещата си с Лавров и с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк Тръмп е споделил информация, засягаща Ислямска държава. Информацията е била получена от страна съюзник на САЩ, която не е разрешавала на Вашингтон да я споделя с Москва, уточнява всекидневникът, цитиран от Франс прес.

САЩ се ядосаха на Кремъл заради снимки на Тръмп и Лавров
 
Американският президент "разкри повече информация на руския посланик, отколкото споделяме със собствените си съюзници", заявява анонимен американски представител, цитиран от в. "Вашингтон пост". Според същия източник става дума за поверителна информация с една от най-високите степени на секретност според американската класификация.
 
В. "Вашингтон пост" съобщава, че Тръмп е описал подробности за терористична заплаха, представлявана от Ислямска държава, свързана с използването на лаптопи в самолетите. Вестникът подчертава, че е решил да не публикува тези подробности по изричната молба на американски представители.

Тръмп и Лавров обсъдиха сирийската криза, но не и санкциите срещу Русия
 
Междувременно беше публикуваното съвместно изявление на влиятелните републикански лидери Линдзи Греъм и сенаторът Джон Маккейн, председател на комисията по въоръжените сили на американския Сенат, в което се посочва, че президентът на САЩ има право да споделя напълно секретна информация.
 
"Разбира се, ние не искаме президентът да разпространява секретни данни, но президентът действително има право да го прави, защото е върховен главнокомандващ на САЩ", подчертаха сенаторите. Те добавиха, че няма да коментират скандала, свързан с предполагаемото предоставяне на секретна информация на Русия, докато не станат известни повече факти.
 
Трима представители на Белия дом, които присъстваха на срещата, опровергаха публикацията на в. "Вашингтон таймс", отбелязва Асошиейтед прес.

Тежки преговори между Русия и САЩ в Москва
 
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, съветникът на Белия дом по националната сигурност Хърбърт Р. Макмастър заявиха, че Тръмп не е разкривал източници на разузнавателна информация или методи за получаването й, нито военни операции, които да не са публично достояние.
 
Заместник-съветникът за националната сигурност Дайна Пауъл също заяви, че съобщението на в. "Вашингтон пост" е невярно. "Президентът обсъди само общите заплахи, пред които са изправени двете страни", добави тя.

Доналд Тръмп на среща със Сергей Лавров в Белия дом
 
В статията на в. "Вашингтон пост" не се твърди, че Тръмп е разкрил методите за получаване на разузнавателната информация, но това ще затрудни още повече връзките между президента на САЩ и разузнавателната общност, подчертава АП.
 
Още преди встъпването му в длъжност представителите на разузнавателната общност се притесняваха как ще споделят информация с Тръмп, който често импровизира.
БТА